Hoppa till huvudinnehåll

400 miljoner kronor i coronastöd – till karaoke-appar och pjäxverktyg

I hopp om att rädda nystartade företag inom den så kallade life science-sektorn utökar regeringen statliga Almi Invests budget med 400 miljoner. Men bolagets portfölj består också av karaoke-appar och hemsidor där du kan hyra ut dina specialdesignade möbler.

Almi Invest stödjer ”innovativa” företag.
Almi Invest/No More Boots/Int3 software ab

Genom att utöka det statliga investeringsbolaget Almi Invets budget med 400 miljoner vill regeringen ”undvika att strukturkapital och immateriella värden i bland annat life science-sektorn går till spillo”. Men Proletärens granskning visar att det är långt ifrån alla bolag i Almi Invets portfölj som bedriver verksamhet inom denna bransch.

Bland bolagen kan man hitta:

  • Int3 Software – ett anti-fusk system för tv-spel.
  • Auddly – en digital plattform som sammankopplar musiker med näringslivet.
  • Lookatech – en karaoke-app.
  • Baricol Bariatrics – terapeutiska lösningar för de som genomgått en överviktsoperation.
  • Beleco – en marknadsplats där du kan hyra ut specialdesignade möbler.
  • Geselle Group – en digital plattform som kopplar samman hårsalonger med konsumenter.
  • No More Boots – ett verktyg för att inte behöva ta av pjäxorna vid skiduthyrning.

Maria Kessling är kommunikationschef för Almi Invest och förklarar att bolagen de investerar i oftast består av två till fyra personer i mindre ”team”.

– Pengarna ska ses som ett komplement till stödet på tre miljarder. Alla startups är inte berättigade lån och då behöver de riskkapital för att inte gå under. Och det kan behövas mer pengar på längre sikt. Krisen slår hårt mot nystartade bolag. Genom dessa 400 miljoner räddar man innovativa företag i Sverige.

Ser ni inte något problem med att pengar kan gå till bland annat karaokeappar?

– Vi ser det inte så. Jag vill inte kommentera enskilda bolag, men varje företag bedöms efter sin egen potential. Vi har inte fått några ändrade investeringskrav att följa under krisen. Vårt mål är att öka volymerna och det handlar om tajming på marknaden.

Men gemene man kan nog reagera på att pengar går till dessa typer av företag. Är det verkligen dessa som måste räddas just nu?

– Det får stå för dig. Vi följer våra investeringskrav och dessa kan inte ställas mot krisen. Vi investerar också i företag som utvecklar klimatsmarta lösningar och i greentechbolag.