Trolle-Wachtmeister och von Blixen-Finecke i adlig arvskamp

Grevesläkten Trolle-Wachtmeister mot friherren Hans von Blixen-Finecke och hans hustru Kristine. Just nu utkämpar de en strid som skakar den skånska adeln. I potten finns ett arv på tre miljarder.
Fotograf: Holger Motzkau / Wikimedia
Publicerad 12 december 2024 kl 13.07

Det är två av Sveriges finaste och adligaste familjer som nu träter om ett miljardarv efter greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister som avled i november 2023.

Grevens död vid 101 års ålder utlöste fejden mellan de två familjerna. Greven efterlämnade ett arv där Hans von Blixen-Finecke, 81, och frugan Kristine, 79, får slottet Årup utanför Bromölla plus stora arealer land.

I den adliga inaveln är familjen von Blixen-Finecke visserligen släkt med Trolle-Wachtmeister, men på mycket långt håll. Andra hälften av arvet går till grevens brorson Claës Trolle-Wachtmeister. Claës får slottet Trolle Ljungby utanför Kristianstad och 6.000 hektar mark.

De båda adelsfamiljerna får enligt testamentet också dela på en förmögenhet på 600 miljoner.

Men det duger inte. Claës, som bara nyligen lade sig till med namnet Trolle och som är en naturlig efterträdare som högsta höns på godset Trolle Ljungby, menar att det handlar om tjuv- och rackarspel och vill ha mer. Beskyllningarna haglar och skakar den skånska adeln.

Claës menar att den snikna familjen von Blixen-Finecke, kungafamiljens goda vänner, har utnyttjat den gamle grevens åldersförvirring alternativt att testamentet är förfalskat med aktiv hjälp av grevens uppenbarligen helskumme jägmästare. Det trots att grevens advokat Johan Frih försäkrat att greven ”var både nyfiken, klar och redig” när han skrev testamentet.

Det är inte första gången greven Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister är i rampljuset. Han var det redan som levande. 2013 väckte det uppmärksamhet när han ville höja arrendeavgifterna för bönderna på godsets mark med 42 procent.

Det är bondefamiljer som under många generationer byggt upp familjen Trolle-Wachtmeisters förmögenhet. De gick till tingsrätten som beslutade att greven fick höja arrendet med tio procent. Greven överklagade till HD som dock avslog hans begäran om prövningstillstånd.

Nu ska tingsrätten i Kristianstad lösa den adliga arvstvisten.

Ämnen i artikeln

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: