Hoppa till huvudinnehåll

Amazons instruktionsvideo till chefer: ”Så upptäcker du facklig aktivitet”

Chefer i livsmedelskedjan Whole Foods, som ägs av Amazon, fick instruktionsvideos i hur man upptäcker och motarbetar facklig aktivitet på arbetsplatsen.

Den tecknade instruktionsvideon ska hjälpa Whole Foods chefer att upptäcka och förhindra facklig aktivitet på arbetsplatsen.
Skärmdump Amazon/Gizmodo

USA Den amerikanska nyhetsportalen Gizmodo avslöjade i slutet av september att jättebolaget Amazon skickat ut instruktionsvideos till chefer på Amazon-ägda Whole Foods i hur man upptäcker – och slår sönder – fackföreningar.

I den tecknade instruktionsvideon som läckt till Gizmodo säger en berättarröst att Amazon ”inte är motståndare till fackföreningar, men heller inte neutrala” och att fackföreningar ”inte är i kunders, aktieägares eller samarbetspartners intresse”.

Videon, som Gizmodo av källskyddsskäl valt att inte publicera i sin helhet, instruerar också cheferna att hålla utkik efter tecken på att en fackförening håller på att formeras. Cheferna ska hålla utkik efter företeelser som flygbladsutdelning, användandet av begreppet ”lön att leva på”, arbetare som tar ställning för sina arbetskamrater, eller att arbetare som normalt inte umgås med varandra plötsligt börjar umgås.

Amazon har i uttalanden bekräftat att videon finns, men menar att den handlar om att cheferna ska ha en ”öppen och direkt dialog med sina medarbetare”.