Arbetarna jobbar trots klass 1-varning
Många som har semester gläds nog åt värmeböljan som drar in över landet. Men det finns fortfarande många som måste arbeta i hettan. Proletären har träffat några av dem.
Förra sommaren nådde Sverige toppnoteringar i värme på flera orter. Göteborg såg ett nytt rekord på 34,1 grader och toppnoteringen hittade vi i Mariestad som hade 34,7 i mitten av juli.
Nu, ett år senare, har SMHI återigen gått ut och utfärdat en klass 1-varning med tanke på de höga temperaturerna. Proletären gick ut på stan för att träffa arbetarna som, i trots mot hettan, fortsätter arbeta så att samhället kan gå runt.
I skuggan av åttavåningshusen i Vegastaden sitter lokalvårdarna Malin Hedlund och Jonna Levio. De har precis tagit en paus från sin städning för att äta en glass och, som de uttrycker det; andas.
— Vi städar trapphusen längs med Vegagatan just nu, säger Malin Hedlund. En dag som denna, när solen skiner på fasadfönstren, blir det nästan som en bastu där inne. Och det finns ju inte direkt någon ventilation. Man svettas något otroligt. Vi har inte fått någon utökad tid för vila från jobbet, så det gäller att ta det lugnt och dricka vatten. Extremt mycket vatten.
— När det är så här varmt så märks det också när jag kommer hem. Jag är disträ och mycket tröttare än vanligt efter jobbet. Helst av allt skulle jag vilja ha semester. Men det får vänta.
Flera fackliga skyddsombud har gått ut och varnat för värmeböljan. Extra farligt kan det blir för just arbetare som befinner sig i inomhusmiljöer med dålig ventilation. Ett sådant exempel fanns i Borlänge förra sommaren där flera personer som jobbade inom hemtjänsten skickades hem av kommunen. Temperaturerna i lägenheter och trapphus hade då nått 45 grader. Personalen tappade fokus och var rädda att ge ut fel mediciner. Skyddombuden har varnat för samma sak detta år.
Strax utanför en frukthandlare på hörnet längs med Haga Nygatan har Viktor Lydh stannat sin lastbil med dagens leveranser.
— Just nu kan jag inte säga att det är särskilt behagligt att jobba, men jag måste ta det. Det är underbemannat på firman så någon måste ju jobba under sommaren. Jag tror inte det blir någon semester i år.
— Den här värmen gör en inte särskilt glad. Att bära 20 till 40 kilo frukt fram och tillbaka från bilen i den här värmen tär på krafterna. Den enda paus jag får är när jag kommer ned i kylrummen. Det är en lycka.
Innan han hoppar in i bilen torkar han bort svetten från pannan.
— Den här lastbilen är gammal så det finns inte mycket till AC. Jag kör med bägge rutor neddragna och med ventilationen på max, men ändå dryper jag av svett.
Men det finns också de som inte ser värmen som något problem. Vid kanalkanten går Hugo Jansson som jobbar på park- och naturförvaltningen. När Proletären besöker honom är han i full gång med att rensar ogräs.
— Jag tycker det känns gött. Jag har inget emot om det är varmt och om jag ska vara ärlig så gör det inte heller något om det regnar. Jag trivs med att jobba utomhus. Hellre det än att sitta inne. Tar man det lugnt och dricker mycket vatten så går det bra.
Folkhälsomyndigheten har sagt att temperaturer över 26 grader i bostäder bör anses som grund för klagomål till hyresvärlden. Men som det ser ut i dagslaget finns det ännu inga regler för hur varmt det får vara på en arbetsplats. Det finns vissa rekommendationer där “normalt“ anses vara temperaturer mellan 20 till 24 grader, men detta gäller för stillasittande och lätt arbete. Övriga yrkeskategorier med tungt arbetet får nöja sig med godtyckliga bestämmelser från arbetsgivarna.
En person inom en sådan yrkaskategori är brevbäraren Emma Bergqvist. På toppen av Otterhällan cyklar hon fram och tillbaka längs med de smala gatorna för att springa upp och ned i flervåningshusen. Hon vill inte vara med på bild men stannar ändå för att svarar på frågorna om sitt jobb i värmen.
— Det är jobbigt just nu. Jag springer upp och ned och svettas hela tiden. Redan vid lunch märkte jag att jag hade för lite vatten med mig i väskan för det här vädret. Jag måste lösa det i morgon, det är ju trots allt ett måste när jag jobbar.