Arbetsförmedlingen halverar stödet till funktionsnedsatta
Proletären har fått ut interna dokument från Arbetsförmedlingen som visar att personalen som jobbar mot personer med funktionsnedsättning halverats sedan 2016. ”Svenskt Näringsliv eller Centerpartiet begriper inte vårt uppdrag”, säger den anonyma källan.
Ett av Arbetsförmedlingens uppdrag är att hjälpa funktionsnedsatta med att hitta en plats i arbetslivet. Nu kan Proletären avslöja att personalen som ska hjälpa dessa människor har halverats sedan 2016.
Enligt interna dokument från Arbetsförmedlingen har arbetsgruppen ”specialister” gått från 882 personer år 2016 till 438 personer per januari i år. Proletären har pratat med flera personer inom Arbetsförmedlingen som är kritiska mot utvecklingen, men ingen vågar gå ut offentlig med sitt namn. En av dessa menar att ett av myndighetens uppdrag riskerar att gå förlorat i och med den nya reformen.
– Jag tar upp dessa siffror när folk i vår organisation frågar varför vi inte längre hjälper funktionsnedsatta i samma utsträckning som tidigare. Och svaret är enkelt: Om vi tvingas lämna tillbaka miljonbelopp till staten och samtidigt halverar antalet specialister så kommer det få effekter.
Proletärens anonyma källa berättar att Arbetsförmedlingen har som uppgift att jobba mot funktionshinderspolitiken. Enkelt uttryckt går denna ut på att varje människa har rätt att finna sin plats i samhället och känna sig delaktig. Arbetsförmedlingen bär ansvaret för ett av alla områden i denna politik: funktionsnedsattas väg in i arbete.
– Arbetsförmedlingen har i dagsläget fyra anslag från staten som vi jobbar efter. Ett av dessa heter 1:4 och handlar om funktionsnedsatta.
– Vi ska identifiera och skräddarsy en anställning som fungerar för personer som av olika skäl inte kan jobba 100 procent. Av solidariska skäl ser vi till deras behov. Andra länder har lagstiftning som kräver att arbetsgivare har en viss procent funktionsnedsatta som anställda. Sverige har valt att sänka trösklarna till arbetsmarknaden genom bedömning, bidrag, stöd och dialog.
Ett exempel på dessa specialister är de så kallade SIUS-konsulenterna (vars antal sjunkit från 893 till 641 på bara tre år) som matchar arbetssökande med stort behov och stöd. Dessa konsulenter får enligt lag inte jobba med något annat än personer med funktionsnedsättningar, eftersom de finansieras av 1:4-anslaget. Det finns däremot ingen lag för antalet konsulenter som måste vara anställda på myndigheten.
– Jag har jobbat med människor som inte ens vågar söka ögonkontakt till en början. Men när vi väl hjälper dem till arbete växer de, blir rakryggade och stolta. De känner en delaktighet i samhället, vilket jag tycker är en rättighet.
Arbetsuppgifterna för SISU-konsulenterna går ut på att förmedla kontakt mellan arbetstagaren, arbetsgivare och fackliga representanter. Konsulenten informerar även de potentiella arbetskamraterna om vilka behov den funktionsnedsatta kan tänkas ha. Som en extra livlina går SISU-konsulenten också in och tar över arbetsuppgifterna om den funktionsnedsatta under introduktionen blir tillfälligt frånvarande, till exempel sjuk. Allt det ovannämnda tar tid och kostar pengar.
– Jag är beredd att betala skatt för det. Vad jag inte är villig att betala för är privata företag som nu ska sköta något som marknaden redan gör själv.
Hur menar du?
– Vi har lejt ut den enkla jobbmatchningen till privata leverantörer. Personer som hamnar i dessa åtgärder hittar ofta jobb på egen hand genom kontakter. Men våra prioriterade grupper kan inte det. Funktionsnedsatta, som ibland inte ens vågar gå utanför dörren, har få möjligheter att hitta ett jobb på egen hand. Detsamma gäller för nyanlända och tidigare kriminella. Det är dessa människor som staten hjälper genom våra specialister.
Påståendet är inte tagit ut luften. I både interna och offentliga rapporter har Arbetsförmedlingen konstaterat att det, vad beträffar chansen till jobb, finns ”små skillnader” mellan personer som delar och inte deltar i åtgärder som sköts av privata leverantörer. Att långtidsarbetslösa och prioriterade grupper deltar i dessa projekt var också en av anledningarna till att Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén sade upp sig i början av 2022.
– Befolkningen har skällt på oss i många år, och Arbetsförmedlingen hamnar alltid längst ned på förtroendelistan bland myndigheter. Men många förstår inte vad det är vi arbetar med. En stor del av vår verksamhet går ut på att hjälpa prioriterade grupper in i arbete.
– Det här begriper inte Svenskt Näringsliv eller Centerpartiet. Reformen är baserad på nyliberala idéer som vill skrota allt som har med staten att göra. Se bara på Sveriges småkommuner. Den enda statliga närvaron där kommer snart vara Systembolaget.
Frågan är då vem som ska hjälpa dessa personer i framtiden. Arbetsförmedlingen ska bli en kontrollmyndighet för de privata aktörerna, som med stor sannolikhet inte kommer hitta några ekonomiska incitament att hjälpa funktionsnedsatta människor. Vad kommer hända?
– Det kommer bli kommunerna som får står för kostnaden och åtgärderna. Marknaden kommer aldrig att hitta en lösning för till exempel dövblinda.