Hoppa till huvudinnehåll

Arbetsplatsolycka på verkstad där fackligt förtroendevalda uteslöts

En ung man skadades allvarligt vid en arbetsplatsolycka på en av Göteborgs spårvägars verkstäder. På samma verkstad avsattes 2019 flera fackligt förtroendevalda från sina uppdrag av Kommunals förbundsledning.

Daniel Tano, medlem i Kommunistiska Partiets förening på Göteborgs Spårvägar.
Proletären

En ung man har skadats allvarligt vid en arbetsplatsolycka på en av Göteborgs spårvägars verkstäder. Mannen höll på med underhållsarbete under en lyftplattform när olyckan skedde. På samma verkstad blev ett flertal av skyddsombuden fråntagna sina fackliga förtroendeuppdrag 2019.

Daniel Tano, spårvagnsreparatör och medlem i Kommunistiska Partiets spårvägsförening, var en av de elva fackligt förtroendevalda på Göteborgs Spårvägar som avsattes av Kommunals förbundsledning efter en ”facklig strejk”. Han är även en av undertecknarna till ett öppet brev som föreningen nu skrivit efter arbetsplatsolyckan i förra veckan.

– Jag tycker personligen att vi har en skyldighet att inte låta olyckan bara bli en notis i tidningen med tanke på alla som blir inblandade när såna situationer uppstår, säger Daniel Tano till Proletären. 

Fyra av de förtroendevalda uteslöts även ur Kommunal. Innan uteslutningarna fanns det tolv skyddsombud fördelade på tre verkstäder, idag finns det endast fyra förtroendevalda och på två av fyra verkstäder saknas det skyddsombud.

– Ansvaret får inte bara bli en polisfråga, konflikterna inom Kommunal och den nedbantade fackliga skyddsorganisationen måste påtalas, säger Daniel Tano.

Läs föreningens öppna brev här.