Hoppa till huvudinnehåll

Proletären avslöjar: Bedrägerihärvan i Kronoberg del av jättehärva – skattebetalarna bestulna på miljarder

Den bedrägerihärva i Kronobergs län, där bland annat en tidigare SD-politiker och en elitdomare i fotboll står åtalade för grovt skattebrott och penningtvätt, har kopplingar till en bedrägerihärva som beskrivs som den största i Sveriges historia. Det framgår av det förundersökningsprotokoll som Proletären tagit del av.

Målet ska avgöras i Växjö Tingsrätt
Växjö Tingsrätt

Förra veckan kunde Proletären avslöja att en tidigare SD-politiker, som fram till våren 2020 hade flera kommun- och regionpolitiska uppdrag, står åtalad för grov ekonomisk brottslighet, tillsammans med bland annat en elitdomare i fotboll och två företagare i Halmstad. Genom falska fakturor och felaktiga uppgifter till Skatteverket ska de ha lurat staten på hundratals miljoner kronor.

Men allt talar för att härvan i Kronoberg bara är en del av den jättehärva som samtidigt uppdagats i Västmanland – och som i sin tur har internationella kopplingar. Två företagare som är häktade i sin frånvaro för ekonomisk brottslighet förekommer flitigt i förundersökningsprotokollet, som Proletären tagit del av.

SVT har tidigare rapporterat om att Skattemyndigheten utreder en jättehärva som omfattar uppemot tre miljarder kronor som stulits från skattebetalarna. De inblandade företagen misstänks ha handlat mobiltelefoni och IP-telefoni av varandra och begärt avdrag för moms, i en så kallad momskarusell. Genom att utnyttja ett EU-regelverk betalas momspengar ut från staten utan att någon inbetalning gjorts. På så sätt har de inblandade kunnat mjölka staten – och skattebetalarna – på miljarder.

En man boende i Malta har beskrivits som den som dragit i trådarna. Mannen förekommer i de så kallade Panamadokumenten som offentliggjordes 2016 och visar hur storföretag och kapitalister världen över på olika sätt undanhåller miljarder kronor från skatt och placerar dem i skatteparadis.

Redan i juli förra året skrev tidningen VLT om ett företag i Västerås som krävdes på 1,7 miljarder kronor av Skatteverket. Företaget, Iskana Investment, misstänktes drivas som ett skenföretag med syfte att lura staten på pengar genom momsavdrag och falska fakturor.

I ett mejl till SVT i oktober förnekar företagaren att de gjort något brottsligt, och kallar anklagelserna för smutskastning. Nu är företagaren försvunnen och anhållen i sin frånvaro.

Ytterligare ett åtminstone på pappret stort telekomföretag, Novacode AB, misstänks ha varit en del av härvan. Företaget ökade på två år kraftigt i omsättning, från 47.000 kronor år 2017 till 3,1 miljarder två år senare. Nu är företaget satt i konkurs och ägaren försvunnen och anhållen i sin frånvaro.

Iskana Investment och vd:n i företaget förekommer flitigt i förundersökningen kring de åtta åtalade i Kronoberg. Bland annat hänvisar Skatteverket till att det finns stora likheter mellan Iskanas hemsida och andra bolags hemsidor som bland Halmstadföretagarna driver.

Likaså förekommer Novacode AB:s vd i utredningen, både som involverad i ett av SD-politikerns företag och i Halmstadsföretagarnas bolag.

Såväl SD-politikern som fotbollsdomaren förnekar brott och uppger i förhör att de inte vetat om hela upplägget och själva blivit lurade. SD-politikern säger i förhör att han tror att utredarna är något ”gigantiskt” på spåren. Även Halmstadföretagarna förnekar brott.

Här är några av de inblandade i härvan:

Fotbollsdomaren
Företrädare för ett telekomföretag i Ljungby som handlat med Halmstadföretagarnas bolag. Har dömt fotbollsmatcher i Superettan. Misstänkt för grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt, och anklagas för att ha rekryterat bland annat SD-politikern till upplägget. Förnekar brott och menar att han blivit lurad av revisorn och Stockholmsföretagaren.

SD-politikern
Företagare i Markaryd som fram till förra våren satt i region- och kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna. Vän till fotbollsdomaren. Har som företrädare för flera företag i härvan. Misstänkt för grovt skattebrott och grov näringspenningtvätt. Förnekar brott och menar att han och fotbollsdomaren blivit lurad.

Halmstadföretagarna
Två företagare som drivit frisörsalonger och varit företrädare för telekombolag. Har (åtminstone på pappret) handlat med Iskana Investments, ägt av Västeråsföretagaren, men också med SD-politikerns och fotbollsdomarens företag.

Stockholmsföretagaren
Tidigare dömd för bland annat narkotikabrott och vapenbrott. Ägare till Reconova AB som misstänks vara en del av en jättehärva som är under utredning. Involverad i fotbollsdomarens och SD-politikerns företag. Bekant med fotbollsdomaren. Anhållen i sin frånvaro misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Västeråsföretagaren
Ägare till Iskana Investments AB som misstänkts vara ett skenföretag i en jättehärva som är under utredning. Har handlat med Halmstadföretagarna. Anhållen i sin frånvaro misstänkt för ekonomisk brottslighet.

Revisorn
Har jobbat som redovisningschef på ett multinationellt livsmedelsbolag. Anlitad som revisor i flera av de inblandade företagen. Flera av de åtalade hänvisar till revisorn, som ska ha skött bokföringen åt dem. Inte åtalad för något brott.

Mannen på Malta
Bosatt på Malta. VD i ett maltesiskt bolag och delägare i ett turkiskt bolag som handlat med bland annat Iskana Investments. Förekommer i Panamadokumenten. Anses av Skatteverket ha kopplingar till samtliga företag i härvan kring Iskana Investments och uppges ha haft kontroll över hela kedjan av transaktioner.