Hoppa till huvudinnehåll

Beslut om privatiserad hemtjänst överklagas

Beslutet att lägga ner den kommunala hemtjänsten i Huddinge är överklagat. Nu får förvaltningsrätten avgöra om beslutet är lagligt eller inte.

I november samlades upprörda Huddingebor och hemtjänstpersonal i protest mot privatiseringsbeslutet.
Edgar Franco

Det är oppositionen i fullmäktige i Huddinge – S, V och MP – som överklagat beslutet att lägga ner den kommunala hemtjänsten i kommunen. Också privatpersoner har överklagat.

Beslutet togs i vård- och omsorgsnämnden (VON) sedan de tre partierna plus SD röstat emot. Nämndens ordförande, kristdemokraten Karl Henriksson, avgjorde med sin utslagsröst.

Därmed mister majoriteten av Huddinges 1.300 hemtjänstbrukare den kommunala omsorg de själva valt.

Beslutet fick kritik. Bland annat av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Om någon överklagar detta så kommer förvaltningsrätten att riva upp beslutet. De bryter mot kommunallagen och de åker dit så det stänker om det, sade Lundin. Det är en jättestor politisk fråga om man ska ha hemtjänst i egen regi eller inte. Det är självklart att ett sådant beslut inte kan fattas av vård- och omsorgsnämnden utan måste tas av kommunfullmäktige.

Kritikerna menar att de borgerliga partierna valde att driva igenom privatiseringen av hemtjänsten i VON, eftersom de visste att den inte skulle gått igenom i fullmäktige. Där hade majoriteten röstat emot.

– Den moderatledda koalitionen har tvingat igenom ett beslut som de vet att majoriteten av fullmäktige är emot, säger Miljöpartiets oppositionsråd Anders Lönroth till Mitt i Huddinge. Det är mycket allvarligt och det är nödvändigt att beslutet överklagas.

Men borgarna väntar inte på förvaltningsrättens beslut. De har redan inlett förhandlingar med privata entreprenörer. Attendo, vars verksamhet kantats av vårdskandaler, söker nu en chef till verksamheten i Huddinge, med start redan den 1 februari.

Sedan tidigare finns ett tiotal privata entreprenörer inom hemtjänsten i Huddinge. De tre största, med knappt 40 procent av hemtjänstbrukarna, anses vara så dåliga att de fått verksamhetsförbud av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.