Hoppa till huvudinnehåll

Massiv uppslutning i Karlskoga: ”Beslutet att stänga förlossningen är helt fel”

5000 personer samlades i lördags i Karlskoga för att protestera mot planerna på att stänga förlossningsavdelningen på lasarett.

Längst fram i tåget gick personalen på förlossningen.
Erling Bronsberg

Förra veckan kunde Proletären rapportera om Region Örebro Läns beslut att lägga ned förlossningsavdelningen på Karlskoga lasarett. Beslutet kom efter nya riktlinjer om att neonatalvård måste finnas tillgänglig på varje förlossningsavdelning i landet. Men dessa riktlinjer har också kritiserats för att driva på en onödig centralisering och att de utarmar mindre sjukhus.

Erling Bronsberg
Demonstrationen gick till lasarettet.

I lördags demonstrerade invånarna i Karlskoga mot Region Örebro Läns beslut. Nära 5000 personer samlades på Alfred Nobels Torg för avmarsch mot lasarettet. På en ort med cirka 30.000 invånare så var det alltså en sjättedel av invånarna som stod på torget för att höra tal från bland andra Britt Larsson.

– Det här beslutet är helt fel. Vi måste kämpa vidare. Och det viktigaste är att de som bor på orten nu säger sitt.

Britt Larsson var en av barnmorskorna som intervjuades förra veckan i Proletären. Hon påpekade redan då att rutinerna på lasarettet är så pass strikta och personalen så kompetent att antalet födslar som kräver neonatalvård är betydlig färre än vad tjänstemännen påstår.

Hon ställde sig också kritisk till att regionen väljer att följa vissa rekommendationerna från yrkesföreningar (Svenska Neonatalföreningen), men samtidigt blundar för andra, så som barnmorskeförbundets rekommendation att det ska gå en barnmorska per födande kvinna.

På plats fanns också Cicci Hedberg med sin dotter Rebecca.

– Jag tycker det här är hemskt. Förlossningen måste finnas kvar. Ska kvinnor föda i bilen på väg till Örebro nu?

Nedläggningen av förlossningen har lyckats ena alla partier på orten och kampen står snarare mellan tjänstemän och politiker, samt den nationella politikens önskan om centralisering och det kommunala motståndet.

Ytterligare en av talarna på torget var Nikke Ström, basist i Nynningen. Han hade med sig hälsningar från bekanta namn med anknytning till orten. Bowlingsproffset Tomas Leandersson, simhopperskan Anna Lindberg och racingföraren Thed Björk var några av de som förmedlade sitt stöd till demonstranterna.

Erling Bronsberg
Nikke Ström är född och uppvuxen i Karlskoga.

– Många tror att jag är göteborgare, men jag är född och uppvuxen i Karlskoga. När arrangörerna för demonstrationen hörde av sig och frågade om jag ville säga några ord så tvekade jag inte en sekund. Gör om gör rätt. Det är mitt budskap till regionen.

Längs fram i tåget, bakom ambulanseskorten, gick personalen från Avdelning Q med sina orangea tröjor. ”Vad ska vi stoppa? Tystnadskulturen!” och ”Vi vill ha vårt BB kvar!”, skanderade rösterna i takt med marschtrummorna från Degerfors storbandsorkester. Den planerade marschrutten var 2,2 kilometer och med så pass många i tåget var det fortfarande folk kvar på torget när personalen kom fram till lasarettet.

– Pang! Boom! Så fort gick det, sa Kalle Selander som talade utanför lasarettet. Ingen förvarning. Ingen diskussion. Vare sig med kommunledningen i Karlskoga eller Degerfors. Respektlöst!

Den 18 juni väntar ytterligare protester utanför Regionfullmäktige i Örebro.