Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska fack sörjer drottningen – skjuter upp strejker

Efter att Storbritanniens drottning Elizabeth II förra veckan avlidit, har flera fackföreningar ställt in eller skjutit upp strejker.

Strejkande CWU-anslutna.
CWU/Facebook

Strejken bland postanställda i Storbritannien avbröts förra veckan efter att drottning Elizabeth II dött, 96 år gammal. Samtidigt meddelar tre olika järnvägsfacket att de planerade strejkerna bland järnvägsarbetare och hamnarbetare skjuts upp på grund av drottningens död.

Facket CWU, som organiserar postanställda, tog förra veckan ut 115.000 anställda inom det numera privatiserade postbolaget Royal Mail i en tvådagars strejk. Facket kräver lönehöjningar i nivå med inflationen och hänvisar bland annat till att Royal Mail gjort miljardvinster, varav en stor del betalats ut till bolagets ägare.

På torsdagen meddelade CWU:s generalsekreterare Dace Ward dock att strejken skulle avbrytas, ”efter den mycket sorgliga nyheten om drottningens bortgång, och av respekt inför hennes tjänster för landet och familjen.”

I veckan, den 15 och 17 september, planerade järnvägsfacket RMT att ta ut sina medlemmar i strejk, också det för att kräva högre löner. Men strejkerna skjuts nu upp tills efter den nationella sorgeperioden som avslutas med drottningens begravning.

– RMT ansluter sig till resten av nationen för att hedra drottning Elizabeth, säger RMT:s generalsekreterare Mick Lynch i ett uttalande.

Även fackförbund för jurister och ingenjörer som planerat stridsåtgärder med krav på högre löner har ställt in alla aktioner.

Även om Drottning Elizabeth var en representant för en enligt många föråldrad monarki, var hon samtidigt omtyckt av britter i alla samhällsgrupper. Att strejka eller protestera under den nationella sorgeperioden i Storbritannien hade inte varit förbjudet – men hade troligen kraftigt minskat stödet för facken.

Hur såg då det brittiska kungahuset själva på arbetares rättigheter? Drottning Elizabeth har konsekvent undvikit att uttala sig i politiska frågor genom alla decennier. Men handling säger mer än ord.

När kungahuset i våras sökte en deltidsanställd hushållerska till hovet var en av kraven ”en vilja att arbeta för minimilön”, som i Storbritannien sedan april är 117 kronor i timmen.

För sju år sedan strejkade anställda på slottet Windsor Castle, ett av drottningens många residens, mot att deras löner inte gick att leva på. Vissa anställda hade då en årslön på 144.000 pund, motsvarande 177.000 kronor.