Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska kommunister arresterade för antisionism

Aktivister från det brittiska kommunistpartiet CPGB-ML fick spendera ett dygn i arresten i London och fick sina hem genomsökta mitt i natten. Anledningen? De sålde en broschyr om sionismen.

Ranjeet Brar och Eleonore M'Bra längst fram utanför polisstationen, efter att de och två andra partimedlemmar släppts mot borgen.
Privat

Det var i samband med en av de jättelika Palestinademonstrationer som hålls i London varje helg som fyra aktivister från kommunistpartiet CPGB-ML leddes bort från sitt tält och bokbord, några av dem i handbojor.

En svart kvinna, en svart man, en 16-årig ungkommunist samt Ranjeet Brar, som är kirurg inom den statliga sjukvården NHS, fick klättra in i en piketbuss. De kördes genom halva London och tvingades tillbringa ett dygn på Sutton polisstation för vaga anklagelser om att sprida rasistisk propaganda.

– Nu är vi försatta på fri fot och får se om de kommer upp med något åtal mot oss innan vi ska tillbaka till polisen i februari, berättar Ranjeet Brar för Proletären.

Medan aktivisterna satt inlåsta skrämde polisen upp deras anhöriga för att göra husrannsakan. 

– Klockan tre på natten kom det fyra storväxta konstaplar och bankade på dörren till vårt hus, där min fru och mina barn låg och sov. De beslagtog datorer, telefoner och hårddiskar.

En del av prylarna, som var direkt arbetsrelaterade och tillhörde NHS, har han fått tillbaka. Annat har polisen behållit för att ”säkra bevis” för hatbrott.

Polisens hittills existerande bevismaterial är en av partiet utgiven broschyr om sionismen, vars framsida pryds av en davidsstjärna tillsammans med ett hakkors. I den meningen var polisens aktion direkt kontraproduktiv, menar Ranjeet Brar.

– Den pdf:en sprids nu mer än någonsin och vi måste trycka upp nya broschyrer att sälja. Samtidigt är det tydligt hur staten siktar in sig på stödet för den palestinska saken, och det påverkar en del som blir ängsliga att syssla med politisk aktivism.

Polisen har framför allt gett sig på vissa plakat och slagordet ”From the river to the sea – Palestine will be free”. Israelvänner går runt på demonstrationerna och tar foton och filmer som de skickar till Londonpolisens twitterkonto, berättar han.

Men trots polisens agerande, och trots den massiva propagandan som försöker likställa solidariteten med antisemitism, demonstrerar hundratusentals Londonbor varje helg mot Israels pågående folkmord i Gaza.

Ranjeet Brar upplever att den politiska medvetenheten är högre nu än runt de stora demonstrationerna mot Irakkriget 2003. Det finns också ett sug hos demonstranterna efter mer kunskap, och det är givet att staten inte vill att kommunisterna ska ha något inflytande på dem, säger han.

– Den brittiska staten vill skydda Israel, och kriminalisera vårt iögonfallande material som innehåller en marxistisk analys av frågan. För när folk får upp ögonen för vad Israel är, är de bara ett steg ifrån att se att USA och Storbritannien är medskyldiga till Israels krigsbrott, och att den brittiska arbetarklassens huvudfiende är den härskande klassen här på hemmaplan.