Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

”Bullshit att tjejer inte skulle få hålla på med idrott"

– Många ser ner på oss för att vi är somalier och muslimer, säger Mona Mohamed, som spelar fotboll i Bergsjön SK:s flicklag.

  • Najmo Musse och Mona Mohamed spelar fotboll i Bergsjön SK.August Eliasson
  • – Vi trodde att familjerna skulle vara ett hinder, att de inte skulle låta tjejerna spela. Men det var snarare tjejerna själva som inte ville, säger Mohamud Abdalla.
  • Träning i Bergsjöskolans idrottshall.August Eliasson
  • Snack med tränaren i pausen.August Eliasson

Mohamud Abdalla ursäktar sig. Han brukar inte prata somaliska på träningarna. Men några av de nyanlända somaliska tjejerna har missat flera träningar i rad och nu har han precis haft ett ordentligt snack med både dem och deras lagkamrater i korridorren, utanför idrottshallen.

– Det blir som en mur mellan dem. De känner inte varandra, säger Mohamud Abdalla om ett av de många problem han stöter på som ledare i Bergsjön SK.

Vi är i Bergsjöskolans idrottshall. Det är fredagskväll och Bergjön SK:s flicklag har träning.

Det är tre år sedan Proletären hälsade på dåvarande Somalia SK i samma idrottshall. Redan då tvingades föreningen ta ett stort socialt ansvar för integration och trygghet i Bergsjön, med allt från läxhjälp till nattvandringar. Nu har föreningen växt kraftigt, bytt namn till Bergsjön SK och – inte minst – startat ett flicklag.

– Vi startade i slutet av 2016 men kom igång fullt 2017. Totalt har vi 40 tjejer som är med och spelar med träning varje fredag och två dagar till under veckodagarna.

Bergsjön SK är ingen somalisk förening. Det var därför föreningen byte namn från Somalia SK till Bergsjön SK. Men initiativet är taget bland somaliska invandrare och i tjejlaget spelar främst somaliska tjejer.

Många av lagets spelare kommer från en kultur och miljö där det råder strikta traditionella könsroller, där tjejer inte spelar fotboll. Ändå var det förvånansvärt lätt att få ihop ett lag.

– Vi trodde att familjerna skulle vara ett hinder, att de inte skulle låta tjejerna spela. Men det var snarare tjejerna själva som inte ville.

Varför ville de inte spela?

– De har kanske inte lärt sig att de kan spela fotboll i hemlandet, de tror inte att de ska få stöd. Många visste inte om någon skulle ställa upp för dem och några var tveksamma till att ha en manlig tränare, men det har de accepterat!

– Men familjerna, de har bara varit glada och stolta, säger Mohamud Abdalla.

Efter träningen träffar vi två av tjejerna som spelar i Bergsjön SK:s flicklag, Najmo Nusse och Mona Mohamed. De känner inte igen sig i att det skulle vara svårt för tjejer i Bergsjön att få hålla på med idrott.

– Det där är bullshit. Det är verkligen inte alla familjer som tänker så, säger Mona Mohamed.

Både hon och kompisen Najmo Nusse har hållit på med idrott tidigare. De spelade basket innan de fick höra att Bergsjön SK startat ett flicklag, och de både gymmar och tränar boxning. Och visst finns det också fördomar om tjejer och idrott.

– Många tjejer tänker att tjejer inte ska spela fotboll, säger Mona Mohamed och fortsätter.

– När vi började var många osäkra men det blev bättre när vi fått mer träning.

De tycker båda att det är bra att det finns ett lag med så många somaliska tjejer. Samtidigt märker de att många har fördomar mot just somalier.

– När vi spelar mot en del helsvenska lag utanför Göteborg så kollar de snett på oss. De ser ner på oss för att vi är invandrare, somalier och muslimer, säger Najmo Musse.

Vad betyder Bergsjön SK och fotbollen för er?

– Har man en dålig dag så kan man gå till träningen och där glömmer man allt! Man får ut sina känslor, säger Najmo Musse.

– Och att få se hur alla lär sig och blir bättre känns bra, lägger Mona Mohamed till.