Hoppa till huvudinnehåll

Bussförare får gratis resor efter protest

– Det ska vara en självklarhet att bussförare i tjänst och uniform ska få åka kollektivt utan att behöva betala, säger Jafar Sarekhani, bussförare och förtroendevald för Kommunal, till Proletären. Han och över 400 andra bussförare i Uppsala skrev på en protestlista för fria resor till och från jobbet. Nu har de delvis fått igenom sina krav.

Namnlistan kom till efter att flera bussförare blivit bötfällda av biljettkontrollanter när de rest till eller från sina arbetspass. Infälld: Jafar Sarekhani.
GUB/Privat

Nu är det klart – bussförare inom kommunala Gamla Uppsala buss får äntligen åka gratis till och från jobbet. Åtminstone på de linjer som går till stadens bussdepåer. Detta tack vare en protestlista som undertecknats av 432 bussförare – i stort sett alla yrkesaktiva förare i hela Uppsala. Protestlistan fick stort genomslag och tvingade GUB och UL (regiontrafiken) att vika sig. 

Listan kom till efter att flera bussförare blivit bötfällda av biljettkontrollanter när de rest till eller från sina arbetspass. Bara i juni har 14 bussförare blivit stoppade av UL:s kontrollanter och krävts på en kontrollavgift på 1.500 kronor. Facket och förarna var eniga – något behövde göras.

– Reaktionerna lät inte vänta på sig. För första gången på länge blev det en enighet kring en fråga bland förarna, säger Jafar Sarekhani, bussförare och förtroendevald för Kommunal, till Proletären.

– Det ska vara en självklarhet att bussförare i tjänst och uniform ska få åka kollektivt utan att behöva betala. Nästan alla kommunala bussbolag har löst det här på ett smidigt sätt. Till och med privata bussbolag har löst det. 

Förarna har också krävt att de utfärdade böterna ska annulleras, men ännu inte fått något besked.

Jafar Sarekhani har varit bussförare i Uppsala i 23 år. Han berättar att förarna fram till 2013 fick fria tjänstekort. Men även därefter var det inga större problem att åka fritt till jobbet om man hade uniform på sig.

– Kontrollanterna kollade aldrig bussförare i tjänst, de sa bara hej och gick. Vi var förskonade. Dessutom hade vi bara ett tjänsteställe – en depå mitt i centrum, så det var inget problem för de flesta.

Nu har förarna tre depåer. Och många av förarna, flera hundra enligt Jafar Sarekhani, behöver byta buss för att ta sig till depåerna – byten som inte omfattas av de fria resorna. Överenskommelsen är med andra ord inte tillräcklig. 

Kontrollanterna har dessutom börjat gå hårt på förarna. Ett beteende som skapat mycket dålig stämning mellan förare och kontrollanter, berättar Jafar Sarekhani.

Ett annat problem för bussförarna är att arbetspassen sällan börjar och slutar på samma plats.

– Ibland har du tur och slutar där du började, men nästa dag eller någon dag senare slutar du på ett annat ställe. Det skapar trötthet, mindre tid för återhämtning. Vi ska inte ge arbetsgivaren av vår fritid, säger Jafar Sarekhani, som är på väg till jobbet när Proletären ringer.

– Det är bedrövliga arbetstider. Idag börjar jag på stan och slutar på depån. Det finns ingen buss därifrån då och jag har ingen bil. Så jag får cykla hem. Idag bjuder jag arbetsgivaren Gamla Uppsala Buss och UL på två timmar av min fritid. 

Jafar Sarekhani uppmanar nu alla bussförare och kommunalare att bombardera Kommunal med krav och motioner inför avtalsrörelsen så att förbundet kan driva frågan.