Hoppa till huvudinnehåll

Bussförare i Umeå mot Las-uppgörelsen

Bussförarnas fackklubb i Umeå har enhälligt antagit ett uttalande mot Las. ”Det här är ett svek inte bara mot oss kommunalarbetare utan mot alla som jobbar i Sverige”, säger Camilla Ingman, klubbordförande.

Camilla Ingman, klubbordförande Arbetsplatsklubben Umeå Trafik
Privat

Kommunals arbetsplatsklubb Umeå Trafik, Akut, antog på sitt senaste årsmöte ett uttalande mot Kommunals svek i Las-frågan. De kallar överenskommelsen ett oförlåtligt svek och menar att ledningen sålt ut anställningstryggheten för småsmulor. 

– Vad jag vet är detta det första interna uppropet i Kommunal. Jag hoppas fler följer oss och att vi kan inspirera andra att ta bladet från munnen och kritisera Kommunal för det här förräderiet, säger Camilla Ingman, klubbordförande på AKUT och sektionsordförande för Kommunal Umeå, till Proletären.

– Det här är ett svek inte bara mot oss kommunalarbetare utan mot alla som jobbar i Sverige. 

Kommunal menar att för ”första gången får kvinnorna i äldreomsorgen uppleva en förbättring av las” och att de fått bort missbruket av hyvling. Detta menar Akut är en lögn och skriver i sitt uttalande att ”istället för att ge upp striden mot hyvlingen, så borde Kommunals ledning ha bett om att få gå en kurs hos Seko-klubben på Pågatågen!”

Egentligen skulle klubben startat en namninsamling mot förbundsledningens svek redan i december. Men corona satte käppar i hjulet. Många av de aktiva i klubben blev sjuka i omgångar och namnlistan mot Las-uppgörelsen avstannade. 

Men på det välbesökta årsmötet i slutet av februari antog klubben ett uttalande, ”Inte i vårt namn”, där de kräver att Kommunal lämnar överenskommelsen. 

Vanligtvis brukar mötena locka ett 30-40 medlemmar. Men detta klubbmöte, som hölls digitalt, lockade fler än vanligt. Över hälften av de cirka 190 medlemmarna deltog och tog enhälligt beslutet att ställa sig bakom uttalandet. Klubben har diskuteras vikten av Las även tidigare, genom deras interna kollektivavtals utbildningar så har de bakat in Las. De diskuterar även frågan ganska mycket på jobbet och har kämpat till sig en stor anslagstavla där de sätter upp information och uttalanden.

– Vi var engagerade redan förra året och antog budkavlen mot Las som utgick från Volvo Umeås metallklubb. Då var det nästan mer snack än nu, men den gången tog det stopp i avdelningen Västerbotten, säger Camilla Ingman. 

 Även sektion Umeå antog uttalandet på sitt årsmöte utan några större protester. Klubben hoppas att de kan få med sig avdelningen denna gången. 

– Under protesterna mot inskränkningarna i strejkrätten antog klubben ett uttalande som de fick avdelningen att anta, så det finns hopp.