Hoppa till huvudinnehåll

Carlsberg vill sparka alla chaufförer

Carlsberg Sverige planerar att ersätta alla sina chaufförer med inhyrda åkeriföretag.

Carlsberg har köpt in 22 nya lastbilar, trots planerna på att göra sig av med sina chaufförer i Sverige.
Ozzy Delaney (CC BY 2.0)

Bryggeriföretaget Carlsberg Sverige vill göra sig av med alla sina chaufförer för att ersätta dem med inhyrda åkerier. Syftet är, enligt ett pressmeddelande som gått ut till samtliga kunder, att ”stärka företagets konkurrenskraft på marknaden genom att erbjuda större flexibilitet i distributionen till kund, effektivisering, tillgång till ett större distributionsnätverk samt miljöfördelar genom färre bilar på vägarna.”

En chaufför som Proletären varit i kontakt med berättar att kunderna – krogar och personal på Systembolaget – snarare är förfärade och oroliga för att den planerade förändringen ska försämra servicen. Carlsbergs anställda chaufförer har nycklar och larmkoder till krogarna dit de levererar och det tar lång tid för en ny chaufför att lära sig alla rutiner och körvägar.

Carlsberg har inlett fackliga förhandlingar med de cirka 125 chaufförernas fackförbund Livs om förändringarna. 

Chaufförerna på Carlsberg har bra löner och villkor jämfört med på andra åkerier, och företaget kan därför spara pengar på att anlita externa firmor. Genom att inte ha egna anställda chaufförer slipper Carlsberg också ansvar för chaufförers sjuklön, semester och liknande. 

Trots planerna på att göra sig av med samtliga chaufförer köpte Carlsberg Sverige nyligen in 22 nya lastbilar.