Hoppa till huvudinnehåll

CIA planerade att mörda Julian Assange

CIA med Mike Pompeo som chef planerade att kidnappa eller lönnmörda Julian Assange. Ett avslöjande det är lika tyst om som att krigsbrottsavslöjaren Assange sakta tynar bort i säkerhetsfängelset i London.

CIA-chefen Mike Pompeo, som senare blev utrikesminister, var besatt av Wikileaks och Julian Assange, uppger flera höga källor i CIA.
Montage: Proletären

USA:s underrättelsetjänst CIA hade långt gångna planer på att kidnappa eller lönnmörda visselblåsaren och Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det avslöjas i ett stort gräv som publicerades i Yahoo News förra veckan, men som inte fått den uppmärksamhet det förtjänar.

Det var 2017, när Donald Trump var president och Mike Pompeo nytillsatt CIA-chef, som planer på att oskadliggöra Julian Assange diskuterades på högsta nivå i CIA och Trumpadministrationen, avslöjar flera höga källor. Droppen som fick bägaren att rinna över var Wikileaks pågående publicering av känsliga hackerverktyg som CIA använde, det så kallade Vault 7, som CIA själva har beskrivit som den största dataförlusten i organisationens historia. 

Pompeo och andra höga chefer var ”helt bortkopplade från verkligheten för att de var så generade över Vault 7”, berättar en dåvarande tjänsteman på Trumps stab för nationell säkerhet för Yahoo News journalister: ”De såg blod”. 

Historien med Vault 7 fick Mike Pompeo att officiellt stämpla Wikileaks som en ”icke-statlig fientlig underrättelsetjänst”. Benämningen gjorde att CIA kunde behandla Wikileaks med samma medel som man gör med utländska spionorganisationer, och började snart spionera på ett stort antal Wikileakskopplade medarbetare, inklusive video- och ljudövervakning av Assange själv, berättar en källa för Yahoo News.

Vid den här tiden befann sig Julian Assange sedan fem år tillbaka på Ecuadors ambassad i London, som han inte vågade lämna av rädsla för att bli utlämnad till USA och dömd för sin roll i avslöjandet av amerikanska krigsbrott i Afghanistan och Irak. 

En befogad rädsla, visar Yahoo News avslöjande. USA ville inte bara få honom utlämnad utan diskuterade på högsta nivå att bryta sig in på ambassaden och kidnappa eller mörda honom. 

Samtidigt fanns det i USA:s nationella säkerhetsråd röster som var oroliga för att en kidnappning skulle äventyra en rättegång mot honom, och justitiedepartementet formulerade skyndsamt åtalspunkter som skulle vara gällande om Assange snart kom till USA.

Planerna lades på is sent 2017, när CIA hade uppgifter om att Moskva ville hjälpa Assange från ambassaden till Ryssland. Då planerade man istället för andra dramatiska scenarion, som att krocka den ryska diplomatbilen och att skjuta sönder hjulen på flygplanet man trodde skulle lyfta med Assange. 

I det senare fallet bad CIA sina brittiska kollegor om att stå för skjutandet, vilket britterna ska ha gått med på. Däremot ska de i ett annat möte sagt nej till att titta åt andra hållet medan USA gick in på ambassaden och kidnappade Assange. 

Till slut blev det ändå britterna som i april 2019 gick in och arresterade Assange, efter att han sålts ut av Ecuadors president Lenin Moreno och fråntagits sin diplomatiska immunitet.

När Pompeo, som 2018 blev utrikesminister i Trumps regering, förra veckan fick frågan om planerna på att kidnappa och mörda Assange bekräftade han delar av uppgifterna om CIA:s planer för Assange:

”När skurkar stjäl de hemligheterna har vi en skyldighet att jaga dem, för att förebygga att det händer”, sade Pompeo i podcasten The Megyn Kelly Show. 

Istället för att dementera planerna attackerade Pompeo de fler än 30 källor som Yahoo News pratat med: ”De borde alla åtalas för att prata om hemligstämplad aktivitet inne i CIA”.

Trots nyhetsvärdet har Yahoo News gedigna grävjobb inte fått så stor spridning som man kanske naivt kunnat tro. Den irländske journalisten Patrick Cockburn påpekar i The Independent att inte minst i Storbritannien borde det blivit en stor nyhet att USA planerade att lönnmörda Julian Assange på brittiskt territorium. Ändå har de flesta medier bara rapporterat pliktskyldigt och sparsmakat.

Cockburn noterar syrligt att BBC trots allt skrivit om avslöjandet – på sin somaliska hemsida, inte på engelska. Channel 4, ”vanligtvis så snabba att försvara yttrandefriheten”, ska inte haft någon rapportering alls.

Julian Assange sitter för närvarande i Belmarsh säkerhetsfängelse i väntan på att USA:s överklagan om utlämning ska behandlas. I januari i år beslutade domaren att han inte skulle lämnas ut – men bara av humanitära skäl, för att det fanns risk för att Assange skulle ta livet av sig  i en isoleringscell i USA. 

Om han utlämnas riskerar han att dömas till 175 års fängelse för spioneri och dataintrång. Men som Patrick Cockburn också skriver är det bara fem av de potentiella åren som är för dataintrång, övriga 170 för den viktiga journalistgärning som krigsförbrytarstaten USA väljer att kalla för spioneri.