Hoppa till huvudinnehåll

Ledarstick: Coops kassa system

Man kan fråga sig hur sårbara våra betalsystem egentligen är och vilka fler viktiga samhällsfunktioner som är outsourcade på samma sätt som Coops kassasystem.

Pressbild/Coop

Hackerattacken mot Coop har varit en av toppnyheterna den senaste veckan. Datorhaveriet på Coop har kostat många miljoner och vem som ska betala lär det bråkas om länge.

Coop har köpt sina digitala kassasystem från det svenska företaget Visma som i sin tur har köpt in tjänsten från det amerikanska it-företaget Kaseya. Och sluppit bygga upp egna serverhallar och anställa personal.

Man kan fråga sig hur sårbara våra betalsystem egentligen är och vilka fler viktiga samhällsfunktioner som är outsourcade på samma sätt. Hur är det med vår elektricitet, med vattnet och med andra helt nödvändiga tjänster?

Ingen lär väl ha missat glädjen och skrytet från svenska politiker när stora amerikanska it-jättar såsom Facebook och Amazon har etablerat stora serverhallar i Sverige. Digitaliseringen har gjort att kapitalkoncentrationen har kunnat accelerera med rasande fart och gjort ett fåtal individer enormt rika och mäktiga.

Det kanske är dags att börja fundera vart vi är på väg?