Det privata äldreboendet Skogsgården i Motala, som drivs av företaget Vardaga, uppmanade sin covidsjuka personal att arbeta.
– Vi ser väldigt allvarligt på det som hänt, säger Sissi Roth, sektionsordförande för Kommunal Öst, till Proletären.
I dagsläget är det oklart hur pass omfattande härvan är. Aftonbladet, som var först med att skriva om det inträffade, uppger att ”flera från personalen” kallats in trots att de testat positivt för corona. Motala & Vadstena tidning uppger att det bara rör sig om en anställd.
Oavsett antal verkar det som att Vardagas dåliga planering och personalbrist lett fram till händelsen på Skogsgården.
– Det finns inte tillräckligt med folk. Alla i personalen är helt knäckta. Det är en katastrof, säger en anonym källa till Aftonbladet.
Sissi Roth på Kommunal är inne på samma spår.

– Vi är långt inne i pandemins tredje år, så restriktionerna och säkerhetsåtgärder kommer nog inte som en chock… Folkhälsomyndigheten har till och med signalerat att det kommer en ny våg. Vi har vädjat, både till privata och kommunala boenden, att de ska överanställa och öka grundbemanningen.
Varför har man inte förberett sig ordentlig?
– Det kan jag inte svara på. Det får arbetsgivaren utreda.
Enligt Aftonbladet har det också funnits rutiner på Vardagas äldreboende som sagt att personalen bara får använda ett munskydd per arbetspass. Besparingar tycks ligga bakom beslutet. Detta skulle bryta mot rutinerna som kommer från Folkhälsomyndigheten.
– När du går in till en brukare ska du alltid ha på dig munskydd och visir. Och vid omvårdnad gäller förkläde. Och man ska byta munskydd ofta. Även om du är ute i korridorerna och inte träffar någon ska dessa bytas varannan timme, säger Sissi Roth.
Redan den 19 januari valde socialnämnden i Motala att inte förlänga kommunens avtal med Vardaga.
– Den frågan har fått en annan vändning med anledning av det som hänt. Vi måste få reda på vad som skett, om det som stått i media gäller. Det har vi inte fått klart ännu och därför återremitterade vi frågan, säger nämndens ordförande Maths Andersson (L) till Motala & Vadstena tidning.
I en intervju med samma nyhetskälla menar verksamhetschefen för Vardagas äldreboende, Charlotte Ejdehage, att personen som arbetade var del av en smittspårning men visade inga symptom. Den anställde skulle jobba helg och under lördagspasset kom ett positivt covidbesked. Eftersom Vardaga inte lyckades hitta en vikarie kallades den covidsmitttade personen in även på söndagen.
Fakta:
Vardaga ingår i den norska vårdbolagskoncernen Ambea Group AB som mellan 2018 och 2020 gjorde en vinst på strax under 900 miljoner kronor. Ungefär hälften av denna vinst kom från Vardaga AB.
Vardaga har stadigt ökat sina omsorgsplatser i Sverige sedan mitten av 2010-talet. Mellan 2019 och 2020 öppnade man 28 nya äldreboenden och ökade därmed sina omsorgsplatser med 871 stycken.
Samtidigt kan deras årsredovisningar visa på en minskad personalstyrka. Mellan 2017 och 2020 sjönk antalet anställda från 2.450 till 1.969.