Hoppa till huvudinnehåll

Delseger i kampen om snöröjda planer

I onsdags lämnade Proletären FF och flera andra fotbollsklubbar över sitt krav på att staden Göteborg ska ta ansvar för snöröjning av fotbollsplanerna. Ett krav som nu till viss del kommer att tillgodoses.

– Ni måste ta oss på allvar, ni ser ju vad som händer i staden om det inte finns bra verksamheter, säger Bengt Frejd från Proletären FF till Magnus Berntsson (KD).
Artur Szandrowski

Onsdagen den 10 februari lämnade Proletären FF över sitt krav på snöröjning av fotbollsplaner till Idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg. På plats fanns även representanter från ett tiotal av de klubbar som ställt sig bakom kravet.

För att spara på pengar och miljö har Göteborgs stad nämligen slutat skotta fotbollsplanerna om vintern. Något som drabbar klubbarna hårt, då pandemin hindrar dem från att träna inomhus, menar Proletären FF.

Uppropet kom till i början av februari och 73 av stadens 93 klubbar har redan skrivit på. Däribland elitklubbar som IFK Göteborg, Gais och BK Häcken. 

Pressen från klubbarna verkar ha gett resultat. Samma dag kommer nyheten att staden ”efter önskemål från föreningslivet” kommer att börja snöröja fler planer.

Enligt stadens pressmeddelande kommer i nuläget tretton stycken att snöröjas – tio för breddfotboll och tre för elit. Ytterligare sju kommer att börja snöröjas inom kort. Det är dock oklart om dessa sju kommer att snöröjas regelbundet.

Förvaltningen ska också ta fram ett idrottspolitiskt program för hela Göteborg.

– Så att vi kan ha den här breda diskussionen om hur vi kan ta oss framåt, säger Magnus Berntsson (KD), ny ordförande för förvaltningen, under överlämningen.

Artur Szandrowski
Proletären FF:s ordförande, Henrik Källén, lämnar över uppropet till Magnus Berntsson (KD) från Idrotts- och föreningsförvaltningen.

En bra början, tycker Henrik Källén, ordförande i Proletären FF.

– Vi är inte helt nöjda med att bara några planer snöröjs, men om det är resultatet av att vi enat oss så är det naturligtvis bra. Det var också bra uppslutning under överlämningen, med tanke på att det var så kort varsel.

– Och kanske är detta början på mer samarbete mellan klubbarna, så att vi tillsammans kan ta oss an andra frågor också.

”Fotbollen är ett verktyg”

Samuel Yngvesson, samordnare på IFK Göteborg, förklarar varför elitklubben valde att skriva under uppropet.

– Vi arbetar hela tiden för staden Göteborgs bästa och att barn och unga får ta del i idrott och ett levande föreningsliv. Där ser vi att vi som elitförening kan göra nytta för breddföreningarna. För vi behöver dem – utan breddföreningar finns inga elitföreningar.

Artur Szandrowski
Samuel Yngvesson, IFK Göteborg

Mohamed Salad är också på plats under överlämningen. Han representerar en av dessa breddföreningar – förortsklubben Angered MBIK.

– Fotbollen handlar inte bara om att sparka boll, det är ett verktyg, säger Mohamed Salad.

– Kan vi inte ha verksamhet så får det negativ effekt för gemenskapsfrämjande och leder på längre sikt till utmaningar för folkhälsan. 

Artur Szandrowski
Mohammed Salad, Angered MBIK

Han menar också att Angered MBIK:s fotbollsplan fyller en viktig funktion på grund av sitt läge mellan förorterna Lövgärdet och Gårdsten.

– Den är viktig som en neutral mötesplats för ungdomar från dessa områden.