Hoppa till huvudinnehåll

”Den som har råd kan nu köpa sin trygghet”

I andra länder är det vanligt med privata vaktbolag som patrullerar villaområden. Nu har utvecklingen letat sig in i Sverige, när rika svenskar spenderar allt mer pengar på sin självupplevda trygghet.

Allt fler vaktbolag anlitas för att patrullera i bostadsområden.
Securitas

Svenska bostadsrättsföreningar anlitar i allt större utsträckning privata vaktbolag för att patrullera sitt bostadsområde. Något som SVT Nyheter var först om att rapportera.

Harald Paulsson är säkerhetsvakt och driver ett privat vaktbolag i stockholmsområdet.

– Det har ökat, man kan till och med använda ordet eskalerat. Vi får förfrågningar ungefär en gång per dygn i olika kategorier.

Trenden går också att hitta i statistiken. Enligt organisationen Säkerhetsbranschen spenderar svenskar allt mer pengar på att förstärka en självupplevd trygghet. Bland annat har antalet installerade larm har gått från 400.000 till 630.000 på bara sju år. En ökning med nästan 56 procent.

– Det kan vara allt från att man skickar med ett överfallslarm eller en gps-klocka med sina barn när de är ute. Men också att man har hemlarm eller beställer patrullerande vakter i sitt område, säger Joakim Söderström, vd på Säkerhetsbranschen till SVT.

Men det finns de som är kritiska mot utvecklingen. Jonas Lindberg jobbar som säkerhetssamordnade på organisationen Tryggare Sverige och menar att det skett en privatisering av våldsmonopolet.

– Det är en oroväckande utveckling. Istället för poliser som har en utbildning på två år kan det nu vara personer som utbildat sig i två veckor som tar över våldsmonopolet. Ökningen sker också på grund av att det inte finns tillräckligt med poliser i yttre miljö, säger Jonas Lindberg till Proletären.

– Den som har råd kan nu köpa sin trygghet. Rikare bostadsrättsföreningar köper dessa tjänster, fast de inte är i störst behov av det. Och de fattigare har inte råd. Det är inte så solidariskt. Samhället är inte tänkt att fungera på det här sättet.

Vilka befogenheter har privata vaktbolag när det kommer till ingripande?

– De har samma rätt att ingripa mot ett brott som vilken annan person som helst i samhället. Och då gäller det brott som kan ge fängelse. Det är däremot skillnad på om du angriper en uniformerad vakt. Då blir det ett grövre straff.

Så man skulle kunna säga att dessa vaktbolag i stort sett är privatpersoner som får betalt för att patrullera?

– Det skulle man kunna säga.