Hoppa till huvudinnehåll

Digitalt stormöte mot marknadshyror: ”Målet är att stoppa det här hotet”

På tisdag börjar en ny fas i kampen mot marknadshyror när bostadspolitiska nätverk bjuder in till ett digital ”kickoff”. Målet är att anordna lokala protester på ett hundratal orter senare i vår.

Arrangörerna hoppas att mötet leder till mängder med lokala protester.
Proletären

Coronarestriktionerna sätter inte stopp för kampen mot marknadshyror. Nu på tisdag bjuder hyresaktivisterna i Nätverket Rädda hyresrätterna Stockholm, 18-aprilkommittén och Norra Järva stadsdelsråd in till ett digitalt stormöte.

– Motståndet mot marknadshyror har ju funnits i olika former i drygt två års tid, men nu inleder vi en intensiv fas, säger Elin Gauffin från Nätverket Rädda hyresrätterna, till Proletären.

– Vårt mål är att stoppa det här hotet. Och det ska inte vara några symboliska protester, utan det ska ske genom massiv gräsrotskamp som pressar uppåt. Politikerna är ute på hal is, de har gjort bort fullständigt. Och vi tror att de här protesterna kan putta dem över kanten.

– Vi har lärt oss av höstens vändor om Las och de uteblivna strejkerna och protesterna. Det är enbart stora protester som kan sätta stopp för att sådana här saker drivs igenom.

Natalia Medina
Elin Gauffin

Tanken med mötet är att utforma en protestplattform som olika organisationer kan ansluta till. Förhoppningen är att det ska leda till hundratals små coronasäkra protester på olika orter runt om i landet den 18 april, dryga två veckor innan regeringens utredare, Sophia Mattsson-Linnala (tidigare vd för Rikshem), presenterar sin utredning om marknadshyror i nybyggnation – en reform som med största säkerhet kommer drivas igenom om ingenting görs, då det är en av grundpelarna i januariöverenskommelsen.

Motståndarna menar att det kommer öppna upp för marknadshyror i hela hyresrättsbeståndet. Något som vore förödande för låginkomsttagare. 

– Och att driva igenom det här mitt i en pandemi, när grunden för att bekämpa den här sorters kriser bevisligen måste vara ett tryggt och jämlikt samhälle, där tillgången till ett tryggt boende är en av de viktigaste faktorerna… det är helt galet, säger Elin Gauffin.

På mötet kommer forskare och aktivister att hålla tal och presentera argument mot marknadshyror, sedan följer gruppdiskussioner för deltagarna utifrån frågeställningen: ”Hur kan vi arrangera protester på vår ort?”

Mötet äger rum tisdag 19 januari kl. 18.00. Alla som är intresserade av att delta i motståndet mot marknadshyror är välkomna – såväl privatpersoner som politiska organisationer och lokala hyresgästföreningar. Föranmälan sker via mail: nejtillmarknadshyra@gmail.com.