Hoppa till huvudinnehåll

Döden på Sös

Besparingarna i vården på Södersjukhuset i Stockholm slår nu så hårt att människor dör medan de väntar på vård.

Sös ska spara 79 miljoner – trots att regionen gör en vinst på 3 miljarder.
Holger Ellgaard

Södersjukhuset (Sös) i Stockholm ska spara 79 miljoner kronor. Detta enligt den nya budget som kommer att klubbas av den grön-blå majoriteten i Region Stockholm i november.

Redan idag slår besparingarna hårt. Läkare på Sös larmar om att människor dör medan de väntar på vård.

– Vi har haft dödsfall på akuten, som vi tror kan bero på de långa väntetiderna, säger läkaren Johan Stormdal Starck till Aftonbladet. Vissa av våra patienter skulle behöva få ett snabbt omhändertagande, som de som kommer in med en hjärtinfarkt. I stället får de vänta i timmar på läkemedel och behandling.

Akil Awad är specialistläkare på Sös. Han är också initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop och en aktiv röst i kampen för en bättre vård och bättre villkor för sjukvårdspersonalen i Stockholm. Han tycker att besparingskraven är ett dråpslag mot vården.

– Ofattbart och fullständigt orimligt. Vi kommer inte klara av vårdskulden om vi ska behöva spara. Vi gick på knäna redan innan pandemin för att vi var för få, säger Akil Awad till P4 Stockholm.

Samtidigt som Region Stockholm gör en rekordvinst på runt 3 miljarder kronor fortsätter regionledningen att utarma sjukhusen för att istället gynna de privata bolagen inom vården. Satsningen inleddes redan i början av 2000-talet.

På regionens hemsida förklaras att ”fri etablering betyder att alla vårdgivare som uppfyller kraven och blir godkända kommer att kunna teckna ett avtal med Region Stockholm och starta verksamhet inom vårdvalet”. Idag har Stockholmsregionen flest fria vårdval i landet.

Johan Styrud är ordförande för Stockholms läkarförening. Han menar att det fria vårdvalet är en av anledningarna till krisen:

– Mottagningar och närsjukhus drar vinstlotten när vanlig vård flyttas ut från de stora sjukhusen. Det jourtunga och det komplicerade som betalar sig dåligt blir kvar på sjukhusen liksom ansvaret för forskning och utbildning, säger Styrud till SvD. Därför blir också ersättningarna inom alla vårdval helt fel.

Men trots krisen fortsätter den ansvariga regionledningen, med finansregionrådet Irene Svenonius (M), hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) samt Torbjörn Nässén (M), vård- och valfrihetsregionråd, att planera för nya neddragningar. De planerade besparingarna på Sös för 2022 motsvarar 102 helårstjänster.

En besparing som enligt sjukhusledningen ska göras utan att någon anställd kommer att få sparken. Besparingarna ska istället lösas med naturlig avgång i ett läge då sjukvårdspersonal säger upp sig på grund av ohållbara arbetsvillkor.

– Man säger att man inte kommer att ersätta naturliga avgångar. På ren svenska betyder det att man inte kommer att ersätta folk som slutar, säger Akil Awad. Vi kommer bli färre och det går inte. Det kan få katastrofala konsekvenser.