Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Dyrare porto och långsammare leverans

2023 blir ett ännu sämre postår. Breven blir dyrare – och levereras långsammare.

Postnords Annemarie Gardshol, Sveriges näst högst betalda statliga bolagschef (etta är Vattenfalls vd Anna Borg).
Montage: Proletären

KOMMENTAR

Efter årsskiftet är det varannandagsutdelning av posten som gäller överallt i landet. Som om inte det vore nog blir även portot dyrare – till exempel höjs priset för inrikesfrimärken från 13 till 15 kronor.

– Vi behöver säkerställa att vi även fortsättningsvis kan erbjuda våra kunder en robust och smidig postservice, säger Stina Olofsdotter, chef för Postnord frimärken. 

”Robust och smidig” är väl inte direkt vad man skulle vilja kalla dagens postservice. Det vet inte minst alla Proletärenprenumeranter som sällan, om ens någonsin, får tidningen i tid på torsdagar.

Men Postnord jobbar åtminstone hårt för att förbättra läget… för en person. Vd:n Annemarie Gardshol fick tidigare i år en 19-procentig löneförhöjning och tjänar nu hisnande 842.000 kronor i månaden. Lika mycket som 29 brevbärare tillsammans.

Hon verkar inte ha hörsammat näringslivets och facktopparnas mantra om att höga löneanspråk ”spär på inflationen”. Brevbärarna drar i alla fall sitt strå till stacken – deras löner höjs bara med 2,7 procent.