Hoppa till huvudinnehåll

Eleverna kom tillbaks efter sommarlovet – då pratade lärarna bara engelska

Under sommarlovet hade friskolan Dibber International bytt ut alla lärare till enbart engelsktalande lärare. Detta för att ”förbereda eleverna för en global framtid”.

I Dibbers värdegrund kan man bland annat läsa "Vi har kunder vilket gör oss till en serviceverksamhet".
Montage: Proletären

När eleverna på Norrvikenskolan i Sollentuna kom tillbaka efter sommarlovet talade lärarna endast engelska på skolan. Samtidigt bytte skolan namn till Dibber International Sollentuna. Nu har flera föräldrar anmält Dibber International till Skolinspektionen.

Norrvikenskolan i Sollentuna, med undervisning för årskurs 1-9, köptes upp av den norska friskolekoncernen Dibber för två år sedan. Friskolekoncernen driver 14 grundskolor och ett 70-tal förskolor i Sverige. Dibber inkasserade 33 miljoner kronor i statsbidrag förra året, utöver skolpengen, skriver Dagens Nyheter.

I februari kallades föräldrarna till ett informationsmöte på skolan. På mötet informerades föräldrarna om att skolan skulle få en mer internationell profil och att lärarna skulle prata mer engelska.

Föräldrarna trodde att det skulle innebära någon enstaka lektion i veckan. Men när eleverna kom tillbaka efter sommarlovet hade skolan anställt utländsk personal. Föräldrar har nu uppmärksammat att eleverna förbjuds prata svenska med varandra på lektionerna och förtvivlade elever kommer hem gråtandes för att de inte förstår någonting, skriver Dagens Nyheter.

På Dibber Internationals hemsida skriver skolan att de ”förbereder eleverna för en global framtid”, där ”de får en internationell syn på världen, på mänskligheten och på jordklotet som alla människors gemensamma hem”.

På hemsidan kan man även att läsa att den internationella profilen syns i studieresultaten. Men i skolverkets rapport över förväntade andel obehöriga till gymnasiet sticker Dibber International ut i Sollentuna kommun med sina 24 procent, näst högst andel obehöriga i kommunen.

– Vi kommer inte att säga upp någon, men om någon slutar kommer vi att rekrytera lärare som har engelska som modersmål, säger skolans rektor Susanne Johnsson till Mitt i Sollentuna.

Proletären har sökt Susanne Johnsson utan resultat. Vd:n för Dibber Sverige AB, Carl Georgsson, skriver i ett pressmeddelande att de tar kritiken på allvar och att de nu ”säkerställt att det alltid finns svensktalande personal med på alla lektioner”.

Den norska skolkoncernen har nu även öppnat upp en skola i Helsingborg.