Hoppa till huvudinnehåll

Estoniafilmare frias

Dokumentärfilmarna Henrik Evertsson och Linus Andersson frias i tingsrätten efter att ha stått åtalade för brott mot gravfriden.

Journalisten Henrik Evertsson frias.
Montage: Proletären

Journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson frikänns för brott mot griftefriden som råder vid Estoniavraket efter att ha genomfört dykningar vid platsen.

Dykningarna ledde till dokumentären Estonia – fyndet som förändrade allt, som ifrågasätter den officiella versionen av vad som skedde den 29 september 1994. Då versionen från regeringshåll kom ut redan innan haverikommissionen hunnit komma igång med sitt arbete, och dåvarande statsministern Carl Bildt snabbt slog fast att förlisningen skedde på grund av ett undermåligt bogsvisir. 

Men bilderna som filmteamet med Henrik Evertsson i spetsen tagit visar på ett tidigare oupptäckt stort hål vid skrovet. Henrik Evertsson fick Stora journalistpriset för dokumentären som presenterar andra möjliga förklaringar till katastrofen, som exempelvis smuggling av sovjetiska vapen till Nato. 

All dykning är förbjuden vid vraket genom den särskilda lag om gravfrid som gäller vid platsen. Men dykningar gjordes från ett tyskt fartyg och Tyskland har inte undertecknat gravfridslagen.

Henrik Evertsson har även hänvisat till yttrandefriheten och allmänhetens rätt att få veta vad som egentligen skedde. 

– Vi hade ett behov av att göra just den här informationshämtningen, sade Henrik Evertsson när han förhördes i tingsrätten enligt Göteborgsposten. 

Dykningarna har enligt Evertsson endast skett för att samla in fakta genom att filma från utsidan och de har inte plockat upp något från vraket eller filmat eventuella mänskliga kvarlevor. Dokumentären har lett till att regeringen öppnat för en ny undersökning av det tidigare oupptäckta hålet vid skrovet.