Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Farlig upptrappning i Mellanöstern

USA:s svar på helgens attack som dödade tre amerikanska soldater riskerar att föra regionen ännu närmare ett storkrig.

På en presskonferens med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fick USA:s utrikesminister Antony Blinken svara på frågor om det ska bli krig mellan USA och Iran.
Skärmdump/Youtube/Forbes

I söndags dödades tre amerikanska soldater och omkring 40 skadades i en drönarattack mot USA:s militärbas Tower 22 i Jordaniens nordöstra spets, precis vid gränsen mot Syrien och Irak.

Det är oklart exakt vilken grupp som utförde attacken, men Islamiska motståndet i Irak (som är en samling av shiamuslimska Iranstödda miliser i området) har i ett uttalande sagt att man attackerade tre USA-baser i Syrien, inklusive al-Tanf som ligger precis på andra sidan gränsen.

Attacken var en av fler än hundra som genomförts mot amerikanska trupper och baser i Mellanöstern sedan Israels krig mot Gaza inleddes den 7 oktober. Men den första som lett till dödliga förluster för USA.

USA:s president Joe Biden har lagt skulden på Iran, och utlovat ett hårt militärt svar från USA. Iran å sin sida har distanserat sig från attacken.

– Regionala motståndsgrupper får inte order från Iran, och Iran blandar sig inte i besluten de tar för att stödja Palestina eller försvara sig själva, sade talespersonen för Irans utrikesdepartement Nasser Kanaani vid en pressträff på måndagen.

Det brydde man sig inte om i Washington.

– Vi vet att Iran är bakom det. Iran fortsätter att beväpna de här grupperna och vi kommer definitivt att hålla dem ansvariga, lät det från Pentagons biträdande pressekreterare Sabrina Singh.

Med samma logik är naturligtvis Israels uppbackare USA ansvariga för vad som händer i Gaza, och det är också därför amerikanska mål attackeras.

Men ett sådant resonemang avfärdade utrikesminister Tony Blinken, på en presskonferens tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som menar att USA och dess trupper i området inte har något med ”konflikten” i Gaza att göra.

De värsta krigshökarna i den amerikanska politiken, som de republikanska senatorerna Lindsey Graham och John Cornyn, har redan krävt att USA ska bomba Iran, vilket skulle trappa upp den redan heta situationen i regionen bortom kontroll.

Men även om Biden väljer ett försiktigare svar är utvecklingen ett bevis på Washingtons fullständiga misslyckande i regionen sedan Israel inledde kriget.

Söndagens attack visar tydligt att alla USA:s diplomatiska och militära svar på Israels folkmord i Gaza – och dess spridningseffekter – varit fullständigt kontraproduktiva.

USA gav direkt Israel grönt ljus för kriget, har lagt in sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot en vapenvila och har upprepade gånger bombat mål i Jemen, som hämnd för att Huthirebellerna stör sjöfarten genom Suezkanalen med sina attacker mot Israelkopplade fartyg.

Men inte på något sätt har motståndsviljan hos de berörda grupperna minskat av USA:s så kallade avskräckning – det vill säga bomber över Jemen för affärernas skull, samtidigt som man låter Israel hållas och håller tummarna för att kriget inte ska sprida sig.