Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: FN-omröstningen blottar USA:s våldspolitik

När FN:s generalförsamling den 23 juni återigen fördömer USA:s blockad mot Kuba står imperiets utrikespolitik naken.

2019 röstade 187 länder för resolutionen mot USA:s blockad av Kuba, bara tre emot: USA, Israel och Brasilien. Colombia och Ukraina avstod.
Cubadebate

Den 23:e juni sker den årliga omröstningen i FN:s generalförsamling gällande USA:s blockad mot Kuba. 

Denna ekonomiska krigföring drabbar främst Kubas medborgare som på grund av handelssabotaget nekas de mest grundläggande livsnödvändigheterna – mediciner, vårdresurser, bränsle, jordbruksredskap och utbildningsmaterial, där allt från kulspetspennor till hjälpmedel för syn- och hörselskadade undanhålls.

Trots denna grymhet och trots att nästintill alla FN:s medlemsländer röstar mot den, så står blockaden kvar sedan 60 år tillbaka. 

I år liksom de föregående 60, fortsätter USA:s utrikespolitik uppenbaras för vad den egentligen är: ett verktyg och vapen vars funktion är att främja USA:s dominans över världsmarknaden och att med våld kuva världens förtryckta under det amerikanska imperiets intressen.

Kuba har av nödvändigheten utvecklats till en mycket praktisk och sparsam nation som möter de allvarligaste utmaningarna med beslutsam enighet. När till exempel de världsledande schweiziska företagen IMT Medical AG och Acutronic köptes upp av ett USA-företag, kunde Kuba inte längre köpa respiratorer. 

Därav började Kuba tillverka egna respiratorer, även om blockaden också begränsar import av nödvändigt material till denna produktion. 

Trots att kubanerna tyngs av blockaden har de idag den högsta läkartätheten i världen och en internationalistisk vård som gång på gång gör sig känd där den behövs, inte minst i västafrika under Ebolaepidemin och nyligen i Italien då Kubas röda solidaritet stod i tydlig kontrast mot EU:s mörka svek.

Många fler framgångar kan listas som det kubanska folket åstadkommit på egen hand och det är dessa som utgör ett hot mot USA. För vad hade Kuba åstadkommit på en jämn spelplan, ifall de i uppförsbacke kan passera världens mäktigaste land i samhällets viktigaste utmaningar? 

Svensk-kubanska föreningen skickade under mars månad iväg två containrar med sådant som blockaden begränsar. Detta var bekostat och skänkt av vanligt solidariskt folk i Sverige. 

Eftersom pandemin gjort blockadens konsekvenser ännu allvarligare, och Kuba nu framställt sina egna vaccin, men inte heller tillåts importera kanyler genom konventionella kanaler, startades nyligen kampanjen ”Kanyler till Kuba” där en skänkt krona innebär en kanyl för Kubas massvaccinering. Mer om detta kan läsas på svensk-kubanska.se.

Vikten av sådana projekt klargörs även när Sveriges regering efter att ha röstat mot blockaden antingen tystnar eller än värre upprepar den antikubanska propagandan som USA berättigar sin brutalitet med. Detta blottar en viktig sanning – när allt kommer till kritan tar inte USA:s allierade ställning mot supermakten. Det är därför upp till oss, folk i alla länder, att göra det.

Därför får vi den 23 juni inte nöja oss med medlemsländernas röster i FN mot blockaden, utan vi måste ständigt ta ställning för kubanerna, pressa våra representanter till handling mot vansinnesblockaden och engagera samt organisera oss i solidaritet med Kuba!