Hoppa till huvudinnehåll

Folkliga krav på nyval i Peru

Efter att presidenten Pedro Castillo fängslats efter att ha velat upplösa parlamentet har det brutit ut protester runtom i Peru. Den nya presidenten Dina Boluarte måste nu ta sitt ansvar och utlysa nyval, säger Carmela Sifuentes från centralorganisationen CGTP till Proletären.

Protest i Juliaca i östra Peru. Carmela Sifuentes infälld.
Pachamama radio / Privat

De senaste dagarna har det varit stora protester som mötts av polisvåld i Peru, efter att presidenten Pedro Castillo fängslats efter att han annonserat att han skulle upplösa kongressen. Det blev kulmen på en händelserik onsdag, där Castillo först höll ett tal till nationen och sedan avsattes av parlamentet och greps misstänkt för uppror och konspiration.

En omvälvande utveckling, där det utifrån inte var helt lätt att hänga med i svängarna. När Proletären får en intervju med en som lever mitt i Perus kaotiska politiska verklighet förstår vi att det inte varit helt självklart på närmare håll heller.

– Vi förväntade inte oss allt detta som hänt, säger Carmela Sifuentes från den fackliga centralorganisationen CGTP:s ledning. Vi blev ställda och reagerade inte omedelbart på presidentens utspel.

Carmela Sifuentes var tidigare ordförande för CGTP, som är Perus största centralorganisation och ingår i den klasskampsorienterade Fackliga världsfederationen. Hon sitter också i centralkommittén och det politiska utskottet för Perus kommunistiska parti, PCP.

Carmela Sifuentes återger onsdagens händelseutveckling. Pedro Castillo var kallad till kongressen på eftermiddagen för att försvara sig mot den motion som lagts om han skulle avsättas som president. Klockan tio på förmiddagen gick han istället ut med sitt tal till nationen, där den första av fyra punkter var att upplösa kongressen. Den andra att utlysa en konstituerande församling.

– Det är vad vi vill och vad folket kräver, men vi blev förvånade eftersom väldigt få verkar ha varit involverade i hans beslut.

Carmela Sifuentes
Privat

De andra två punkterna handlade om att utegångsförbud skulle införas samma kväll och att presidenten skulle styra på dekret fram till att en ny kongress var vald.

Det verkar som om Pedro Castillo dagen innan fått någon typ av försäkringar från de väpnade styrkorna, säger Carmela Sifuentes.

– Men den första nyheten som nådde oss på morgonen var att överbefälhavaren avgått. Så presidenten hade inte stödet som han behövt för att kunna ro i land en sådan manöver.

På bilderna från onsdagens tv-sända tal är det en märkbart nervös Castillo som läser upp sitt tal till folket. Hans advokat har sedan dess sagt att han kan ha drogats, att han fått ett glas med något att dricka precis före som gjort honom medgörlig.

En version som backats upp av Castillos tidigare premiärminister Guido Bellido, som uppgett för peruansk media att den häktade Castillo sagt till honom att han inte minns att han skulle sagt att han skulle upplösa parlamentet.

Även om det låter väl konspiratoriskt är Castillos agerande i vilket fall inte helt logiskt, då motionen om att avsätta honom inte ska ha haft stöd av tillräckligt många ledamöter för att gå igenom.

– Vi ser det här som ett beklagligt, desperat agerande av president Castillo, där omständigheterna fortfarande inte är helt klara. Vi väntar på att höra från honom själv exakt varför han gjorde som han gjorde, säger Carmela Sifuentes.

– Men han upplöste aldrig kongressen, så det är fel att kalla det för en statskupp. Snarare är det hans motståndare i parlamentet som genomfört en sorts kupp mot Pedro Castillo och mot det peruanska folket som valt honom.

När Proletären ringer upp henne är det lördag morgon i Lima, och Carmela Sifuentes har ett späckat schema framför sig efter de senaste dagarnas dramatiska händelser. Först är det möte med CGTP:s ledning för att utforma en central linje i protesterna, och på eftermiddagen håller Asamblea Nacional de los Pueblos (Folkens nationella församling) ett möte där alla sociala och politiska organisationer ska diskutera vägen framåt.

– Men på regional nivå protesterar redan våra basorganisationer och kräver att alla parlamentsledamöter ska bort, och att det utlyses nya val och en konstituerande församling för att ta fram en ny grundlag.

Efter att Castillo greps har vicepresidenten Dina Boluarte svurits in som president. Men hon erkänns inte av alla de peruaner runtom i landet som är ute på gatan och protesterar.

Boluarte, som tidigare sagt att hon också skulle lämna om kongressen lyckades avsätta Castillo, öppnade på fredagen för att möjligtvis utlysa nyval, om situationen kräver det. Ett ansvar hon fått och som hon måste ta, säger Carmela Sifuentes.

– Oavsett vad vi tycker om det har Dina Boluarte nu makten att utlysa nyval, vilket hon bör göra eftersom hon var en del av regeringen för förändring. Gör hon det följer hon linjen som peruanerna röstade för i valet. Om hon tvärtom uppför sig som de flesta i kongressen gör, kommer folket inte att erkänna henne som president.

Kraven i protesterna är att alla i kongressen lämnar – que se vayan todos – och att det hålls nya val då majoriteten i parlamentet representerar en minoritet av väljarna. Många kräver också att Castillo släpps fri.

– Pedro Castillo valdes av alla de folkliga klasserna i Peru för att han erbjöd en regering som stod för verklig strukturell förändring. Därför röstade folket på honom. Och eftersom vi inte har en sådan regering nu kräver vi nya val, säger Carmela Sifuentes.

– Men vi måste också ha tålamod, agera moget och undvika blodspillan. Vi behöver sätta press på Boluarte att träffa de folkliga rörelserna för alla sektorer och tillsammans med dem utarbeta en plan för nya val och en konstituerande församling för en ny grundlag.

Den nuvarande konstitutionen är från 1993, då diktatorn Alberto Fujimori var Perus president. Dina Boluarte ska dock ha försäkrat representanter för Fuerza Peru, som leds av Fujimoris dotter Keiko Fujimori, att hon inte har för avsikt att tillsätta en konstituerande församling.

Pedro Castillo stod mot Keiko Fujimori i den andra omgången av presidentvalet förra året och vann knappt – trots en intensiv hatkampanj där Castillo utmålades som kommunist, vilket han själv intygat att han inte är. Och vilket ännu mer motbevisats då han försökt gå motståndarna i parlamentet till mötes och alltmer distanserat sig från stödet från vänster.

– Men vi inom vänstern måste också vara självkritiska. Vänstern i Peru är väldigt splittrad, och Castillo har inte fått stöd från hela vänstern. Hans eget parti som tog honom till presidentposten slängde mer eller mindre ut honom ur partiet.

– Han har velat göra förändringar, men från första stund har högern och de mäktiga ekonomiska krafterna i landet motarbetat honom. De kunde aldrig förlåta att en enkel lärare från landsbygden blev president. Samtidigt har han saknat styrka och brustit i samarbete med de levande folkliga rörelserna i landet, säger Carmela Sifuentes.

– Från CGTP:s håll har vi flera gånger bett om möten och bara någon enstaka gång fått träffa representanter för regeringen. Han har inte samarbetat tillräckligt med de folkliga rörelserna, som var de som röstade på honom.

Castillos eget vänsterparti som han valdes för, Peru Libre, har tagit avstånd från honom, samtidigt som deras parlamentsgrupp splittrats och mer än halverats sedan valet.

Carmela Sifuentes vill knappt ens kalla Peru Libre för parti.

– Det är snarare ett projekt av ett fåtal dominerande personer. De här småpartierna är ofta rena valmaskiner som saknar heltäckande ideologi och politik, och därför misslyckas de också. Det är ett av våra stora problem i Peru, att vi inte har starka politiska partier. Och så länge det inte finns starka partier bakom kommer mycket lite kunna genomföras av presidenten.

I det mer akuta läget är det klart för Carmela Sifuentes vad som måste till.

– Det enda som löser den här situationen är att Dina Boluarte nu träffar och diskuterar med de folkliga krafterna, utlyser nyval och en konstituerande församling. Det är vad folket kräver.