Hoppa till huvudinnehåll

Förvaltningsrätten stoppar bojkottbeslut mot Israel – ”kan vara olagligt”

Kommunal bojkott kan vara olagligt – det menar Förvaltningsrätten som tillfälligt stoppar Göteborgs stads beslut om att sluta köpa in varor från ockupationsmakter. ”Vi får se vad som händer och hitta vår väg framåt”, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP) till Proletären.

Demonstration för Palestina i Göteborg tidigare i vår.
Proletären

Den 13 juni beslutade inköps- och upphandlingsnämnden i Göteborg att kommunen ska sluta köpa in varor från stater som ockuperar andra stater. I beslutet nämndes specifikt Ryssland, Marocko och Israel. Men efter överklagan till Förvaltningsrätten stoppas nu beslutet tillfälligt.   

Nämnden har varit delad och oppositionen, bestående av Liberalerna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och det lokala högerpartiet Demokraterna, har varit högljutt kritiska till beslutet.

Överklagan skickades in av Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou och Emma Altenhammar, samt av Liberalernas Axel Darvik och Allan Stutzinsky. Även den sionistiska organisationen ”Med Israel för fred” lämnade in en överklagan.

Samtliga ville att Förvaltningsrätten skulle stoppa beslutet tills dess att domstolen tar ställning i frågan, det som på juridiska kallas för inhibition.

– Det var inte så oväntat, det är så här vårt system fungerar, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för upphandling och inköp i Göteborg, till Proletären.

– Vi har att förvalta göteborgarnas skattepengar och vi tycker inte att det ska gå till våld och förtryck, så vi gör det vi kan med vårt mandat, sedan får rättssystemet avgöra vad som är möjligt.

Ebba Billström
Karin Pleijel (MP), kommunalråd med ansvar för upphandling och inköp i Göteborg.

I överklagan skriver anmälarna att ”regeringen äger utrikespolitiken och inte kommunerna” och att bojkottbeslutet riskerar att åsamka ”en stor skada för israeliska bolag” under tiden Förvaltningsrätten utreder ett fullständigt beslut.

Nämnden för inköp och upphandling motsatte sig inhibition i ärendet men Förvaltningsrätten gick på oppositionens linje och stoppar Göteborgs stad från att agera utefter beslutet tills dess att domstolen klargjort vad som gäller.

”Förvaltningsrätten anser att det finns starka skäl som talar för att nämndens beslut att bl.a. sluta köpa in produkter ursprungsmärkta av vissa stater är olagligt”, skriver domstolen i beslutet.

Karin Pleijel berättar att hon varit med om ett liknande process förut, när Göteborg ville bli en ”fairtrade-city”.

– Även då var det juridiska protester, de sade att det var utrikespolitik och att vi inte kan genomföra det, men till slut gick det.

Hon menar att vi lever i en globaliserad värld och att gränsdragningen mellan lokalt och globalt blir allt svårare.

Flera regioner och kommuner har tagit liknande bojkottbeslut gällande Ryssland. Vad tänker du om det?

– Ja, det gjorde vi också, ganska snart efter invasionen av Ukraina. Så det här ligger i linje med frågor som vi har drivit i Göteborg tidigare.

Karin Pleijel understryker att de rödgröna inte hittat på någon egen definition av vilka som benämns som ockupationsmakter.

– Det är viktigt att vi inte hittar på vilka länder som omfattas utefter vilka vi gillar och inte gillar, utan vi tar beslut som ligger i linje med den utrikespolitik som EU och Sverige bedriver. Vi har inte hittat på någon egen utrikespolitik, men Förvaltningsrätten får avgöra var gränsen för vårt mandat går.

Liberalerna nöjde sig inte med att överklaga till Förvaltningsrätten utan valde även att polisanmäla den rödgröna majoriteten för tjänstefel. De menar att förvaltningen informerat om att beslutet bryter mot kommunallagen men att nämnden valde att driva igenom bojkottbeslutet ändå.

– Jag tycker att det är allvarligt, det blir det en typ av politisk aktivism och det ska inte en kommun hålla på med, sade Liberalen Axel Darvik till Göteborgsposten i samband med anmälan.

– Det säger kanske mer om dem, svarar Karin Pleijel.

– Detta ska avgöras i förvaltningsrätten, att polisanmäla är bara att vålla arbete åt en polismyndighet som har viktigare saker att göra, avslutar hon.