Hoppa till huvudinnehåll

Från sossebroiler till Amazonlobbyist

Mikael Dambergs tidigare rådgivare, Nisha Besara, är en av Amazons många lobbyister i Sverige.

Nisha Besara
Montage: Proletären

Lobbyisten Nisha Besara har i uppdrag att bereda väg åt e-handelsjätten Amazon. Hon är en av dem som skrivit till finansdepartementet och bett dem slopa den kommande kemikalieskatten för e-handlare. Nättidningen Aktuellt fokus har sammanfattat Besaras karriär – en bana som började inom socialdemokratin.

Nisha Besara har sin bakgrund i SSU. Detta ledde till att hon 2001 fick jobba under dåvarande statsminister Göran Persson med att besvara brev från allmänheten.

Två år senare blev hon rådgivare och skribent åt Mikael Damberg, då SSU-ordförande, numer inrikesminister. Damberg har under sina ministerår varit drivande i regeringens ambition att rulla fram röda mattan åt it-jättarna.

Besara fortsatte som rådgivare när Ardalan Shekarabi tog över ordförandeskapet i SSU.

Hon gick senare vidare som ansvarig utgivare för förbundets idépolitiska tidning Tvärdrag.

2005 avancerade Besara och blev politisk rådgivare och talskrivare åt dåvarande integrationsminister Jens Orback (S) och statssekreterare Lise Bergh. Efter regeringsskiftet 2006 blev hon ledarskribent på socialdemokratiska Aftonbladet. Därefter var hon med och grundade S-anknutna tidningen Dagens Arena och var dess chefredaktör fram till 2011.

Efter några år utanför politiken fick Besara 2018 jobb som seniorkonsult på public affairs- och kommunikationsbyrån Rud Pedersen. Andreas Krohn, Sverigechef för Rud Pedersen, kommenterade värvningen av Besara i ett pressmeddelande: ”Nishas breda erfarenhet inom allt från kulturområdet till politik ger ett intressant tillskott till oss”.

Förutom att arbeta med vapenindustrin har denna byrå även Amazon som kund. Nu hjälper de it-jätten i dess strävan att undantas från den kommande kemikalieskatten.   

I ett brev till finansdepartementet som Aftonbladet tagit del av oroar sig Besara å sin kunds vägnar: 

”Det är ont om tid, då de kommer att etablera sin verksamhet i Sverige snart och lagen träder i kraft redan om några veckor.”