Hoppa till huvudinnehåll

Fredsloppet i Göteborg: ”Det är bara att komma, det finns inga ursäkter”

– Det är bara att komma. Det finns inga ursäkter. Vem som helst kan delta, vi har promenadklass, barnklass och allt möjligt. Och kulturaktiviteter för barn och vuxna. Något för alla, säger Jonatan Fahlén från Proletären FF som arrangerar Fredsloppet i Slottsskogen imorgon lördag

Jonatan Fahlén uppmanar alla att delta. Bild från tidigare lopp i Slottsskogen. I Fredsloppet springer både barn och vuxna.
Proletären / Infälld bild: Privat

GÖTEBORG Fredsloppet går mot rekord. Nu är över 2000 personer anmälda – nästan dubbelt så många som förra året. 

Omkring 1000 av dem är anmälda till loppet i Göteborg, som går av stapeln imorgon lördag.

– Det känns bra. När vi anordnade Lilla Fredsloppet i Hammarkullen i somras sa jag att vi siktar på deltagarrekord i höst. Det var något år på 90-talet som vi var 3000, men vi är ändå i närheten, berättar Jonatan Fahlén från Proletären FF, som är huvudarrangör till loppet.

– Det beror antagligen på det ökade engagemanget och stödet för Palestina. Det är så klart den största faktorn. Och att vi lyckats mobilisera det stödet. I Göteborg och många orter har vi varit aktiva i rörelsen och samtidigt gjort reklam för loppet.

Vad skulle du vilja säga till den som står i valet och kvalet?

– Det är bara att komma. Det finns inga ursäkter. Vem som helst kan delta, vi har promenadklass, barnklass och allt möjligt. Och kulturaktiviteter för barn och vuxna. Något för alla.

Fredsloppet Göteborg äger rum i Slottsskogen nu på lördag den 21 september. Området öppnar kl 10.00 och de första starterna går kl 12.00. Den 21 september är det också Fredslopp i Åmål, på Hanebols friluftsområde.

Årets överskott går till Palestinagruppernas arbete i Gaza, samt till att ge ett kubanskt ungdomslag möjlighet att delta i Gothia Cup för första gången. För mer information se fredsloppet.se

Elvis Rödner
Fredsloppet i SUndbyberg förra helgen.

Fyra gånger fler fredslöpare

Fredsloppet i Stockholm blev en folkfest med en nära fyrdubbling av antalet deltagare – hela 368 stycken. Efter en förmiddag av löpning, musik, ansiktsmålning och gemenskap avslutades arrangemanget, och många begav sig vidare till Odenplan för att delta i den stora demonstrationen för Palestina.  Detta var fjärde året som loppet arrangerades i Sundbyberg, med Proletären FF som huvudorganisatör tillsammans med flera andra samarbetspartners, som Palestinagruppen Stockholm, Nej till Nato, Svensk-Kubanska föreningen, Mänskliga rättigheter Chile – Sverige, Thälmann Runners, Kommunistiska Partiet och RKU. 

Proletären, Stockholm

K Umeå
Fredsloppet i Umeå förra helgen.

Största Fredsloppet i norr hittills

I lördags anordnades också det nordligaste Fredsloppet – på Ålidhem i Umeå – för femte året i rad. Årets lopp var det största hittills med ett hundratal deltagare och många startande i varje klass (minifredsloppet, promenadklass och löpning 5 km och 10 km).

Vinnaren på 5 km heter Anfissa Petrov, är 22 år gammal och studerar till civilingenjör. Vid sidan av studierna håller hon på med triathlon.

– Det var roligt och en ny upplevelse att springa med en anledning och inte bara för tävlandets skull, säger hon.

– Jag ville prova på något nytt, plus att jag har en kompis som har släkt i Palestina så det kändes bra att stödja dem.

Tiokilometersvinnaren blev Bassem Rahmani, 38, som åkte ända från Örnsköldsvik för att delta. 

– Jag gillade sträckan under löpningen och tyckte den var tydlig och fin. Vädret var också helt underbart! Tack för den fina organisationen!

– Det var mitt första Fredslopp och det var egentligen första gången jag springer för en anledning annat än bara motion. Jag tror att det inte kommer att bli mitt sista Fredslopp, men drömmer samtidigt om en värld utan konflikter och att alla krig i hela världen tar slut! Jag hittar då en annan anledning att springa för. 

Proletären, Umeå

Proletären

Besök Proletären på Fredsloppet!

Imorgon lördag går Sveriges största solidaritetslopp av stapeln i Slottsskogen, Göteborg. Proletären är på plats med spännande gäster. Välkomna!