Hoppa till huvudinnehåll

Fredsloppet samlar in över 100.000 kronor: ”En strimma av hopp i en mörk tid”

– Överskottet är ingen jättesumma, men det är symbolen av solidaritet från många som är det viktiga, säger Axel Lyckberg från Proletären FF, huvudarrangör till Fredsloppet, som i år samlade in över 100.000 kronor till kubanska läkare och den palestinska kvinnoorganisationen UWPC.

Årets Fredslopp bestod av flera mindre, lokala arrangemang, istället för ett stort. Från Malmö (bilden) i söder, till Umeå i norr.
Paul Ingemangsson

Fredsloppet fick i år, som så mycket annat, genomföras under lite annorlunda former. Men trots detta lyckades arrangörerna samla ihop ett överskott på 104.186 kronor – pengar som går oavkortat till kampanjen ”Mediciner för Kuba” och den palestinska kvinnoorganisationen Union of Palestinian Women Committees (UPWC).

– Vi är väldigt glada att deltagandet och överskottet blev så här stort. In i juli månad så var det fortfarande oklart om vi överhuvud taget skulle kunna genomföra Fredsloppet 2020, säger Axel Lyckberg från Proletären FF, som var huvudarrangörer till loppet.

Proletären
Axel Lyckberg, Proletären FF

– Överskottet är ingen jättesumma, men det är symbolen av solidaritet från många som är det viktiga. Att vi lyfter det politiskt absurda i att världens mäktigaste land USA blockerar medicinsk utrustning till den lilla önationen Kuba. Samtidigt som kubanska läkare hjälpt över 30 länder att bekämpa coronapandemin. Och att Palestinier på Västbanken och i Gaza kämpar för sitt land, sina liv och sin identitet varje dag. Den illegala ockupationen har inte tagit ett avbrott under pandemin utan istället har situationen ytterliggare förvärrats. Kort sagt ger Fredsloppet en strimma av hopp i en mörk tid och visar att en annan värld är möjlig.

Förra året samlade loppet in omkring 167.000 kronor till UPWC. Det var ett rekordår med över tusen deltagare.

Ett annorlunda Fredslopp i år