Hoppa till huvudinnehåll

Fredssamtal i Jemen

Efter att Saudiarabien och Iran grävt ner stridsyxan förhandlas en ny längre vapenvila i Jemen.

En representant för Saudiarabien skakar hand med Mohammed Ali al-Houthi från Jemens högsta politiska råd.
Twitter

En saudisk delegation befinner sig i skrivande stund i Jemens huvudstad Sana’a, som kontrolleras av huthirebellerna, för att förhandla fram en ny vapenvila och i förlängningen förhoppingsvis ett slut på det nio år långa kriget.

Det sker en månad efter beskedet som tillkännagavs från Peking, att de gamla fienderna Saudiarabien och Iran återupprättar diplomatiska relationer. Då var det Kina som var medlare i slutförhandlingarna mellan Riyadh och Teheran, nu är det Jemens grannland Oman som medlat – vid sidan av de förhandlingar som pågått i FN-regi.

FN:s speciella sändebud till Jemen är svensken Hans Grundberg. Han beskriver de pågående förhandlingarna som ”det närmaste Jemen varit verkliga framsteg mot en varaktig fred” sedan inbördeskriget började 2014.

Saudiarabien har tillsammans med en koalition med framför allt Förenade Arabemiraten fört ett brutalt krig mot Jemen sedan mars 2015, efter att den folkliga rörelsen Ansarullah (huthirebellerna), intagit Sana’a och kört bort den saudistödda presidenten Abd Rabu Mansur Hadi – som vunnit ett val där han var den enda kandidaten.

Ännu mer förödande har den saudiledda koalitionens blockad av landet varit, som lett till att fler än två miljoner barn under fem år lider av akut undernäring. FN har beskrivit kriget, där omkring 400.000 dött, som världens värsta humanitära katastrof.

De första sex åren skedde kriget med öppet stöd från USA – som också varit den i särklass största vapenexportören till Saudiarabien – fram till att den då nytillträdde president Biden drog tillbaka USA:s stöd för två år sedan.

Saudiarabien har haft bekämpandet av ”iranskt inflytande” som förevändning för kriget, då huthierna står Iran nära politiskt. Nu är det i det närmaste tragikomiskt när Washington uppmanar Teheran att ställa sig bakom en politisk uppgörelse för fred i Jemen – och inte bara för att USA tydligt håller på att förlora politiskt inflytande i regionen.

Huthiregeringens utrikesminister Hisham Sharaf påpekade förra veckan skarpt att USA:s uttalanden om Jemen inte hänger ihop med vad de gjort i verkligheten, och att Washington försöker smita undan sitt ansvar som aktiv part i aggressionen mot landet.