Hoppa till huvudinnehåll

Gaisarna gav rungande ja till bojkott av VM i Qatar

Den göteborgska fotbollsklubben Gais tog ikväll tydlig ställning. Klubben kommer att verka för en svensk bojkott av fotbolls-VM i Qatar.

Joel Otterloo Kuronen skrev motionen som bifölls med stor majoritet.
Montage: Proletären

Under Gais digitala årsmöte tidigare ikväll bestämde medlemmarna att den göteborgska klubben, som första svensk elitidrottsklubb, ska verka för en svensk bojkott av VM i gulfdiktaturen Qatar. 

Med 122 röster för förslaget, 27 mot och 18 som avstod från att rösta, tog årsmötets deltagare tydlig ställning.

Skärmdump
En klar majoritet av mötesdeltagarna röstade ja till bojkottmotionen.

Motionen skrevs av supportrarna Joel Otterloo Kuronen och Josef Gullholm. 

– Det är fint att se att medlemmarna står uppför mänskliga rättigheter och att man inte ska legitimera regimen i Qatar, som fullkomligen struntar i arbetares liv, säger Joel Otterloo Kuronen till Proletären.

– Sedan är jag inte naiv, det kommer kanske bli lite rabalder i media, men inte så mycket mer. Helst hade man velat att övriga fotbollssverige vaknar upp ur vansinnet och gör samma sak. Men det är fint att vi i Gais i alla fall tar ställning.

Povel Johansson, Kommunistiska Partiets ordförande och tillika gaisare, deltog på mötet och pläderade för motionen.

– Qatar vill göra detta VM till ett propagandaarrangemang. En stark bojkottrörelse kan se till att de inte får sätta agendan. Som gaisare är jag glad att min förening banar väg i frågan. Nu är det upp till alla andra supportrar och föreningar att följa med, säger Povel Johansson.