Hoppa till huvudinnehåll

Gjuteriarbetare samlar namn mot höjd pensionsålder

På Norrlandsgjuteriet i Robertsfors har arbetarna tillsammans skrivit på en protestlista till regeringen och riksdagen mot förslaget att höja pensionsåldern.

Feshaye Zemui
Östen Andersson

En bred majoritet av svenska folket är emot regeringens förslag om att höja pensionåldern. På Norrlandsgjuteriet i Robertsfors är i princip alla emot förslaget.

Feshaye Zemui arbetar på gjuteriet som rensare. Det har han gjort i 24 år. Arbetet är ett av de fysiskt mest krävande på järngjuteriet.

– Jag ser verkligen fram emot att bli pensionär, även om pensionen är dålig, säger han till Proletären.

Tillsammans har arbetarna på Norrlandsgjuteriet organiserat en namninsamling med kravet att höja pensionerna istället för pensionsåldern. Alla på golvet har undertecknat protestlistan.

– Det är mycket viktigt att vi kämpar för en bättre pension. Så självklart är jag med och skriver under, säger Feshaye Zemui.

Med luftdrivna verktyg rensar Feshaye Zemui gjutgodset rent från matare, gjutkanaler och grader. Vibrationerna från sliparna sliter på händer och armar. För att orka med tränar han på gym tre gånger i veckan.

Östen Andersson
Arbetarna på Norrlandsgjuteriet har samlat in namn mot regeringens förslag på höjd pensionsålder.

Det är ett tungt arbete men ett gott kamratskap bland arbetarna gör att dagarna ändå är möjliga att uthärda, berättar han.

Bredvid honom står två ungrare från bemanningsföretaget Växjö Gjuteriservice och utför samma arbete. De kan varken svenska eller engelska.

Den lokala fackklubben har krävt att bemanningsföretag ska förbjudas, men utan att vara kritisk mot de enskilda ungerska arbetarna.

Feshaye Zemui berättar stolt att han har fyra barn. Tre går på universitetet i Umeå.

– De ska inte behöva arbeta på ett gjuteri.

Höjer pensionsåldern för arbetare – kan själva gå i pension vid 50

Eftersom Zemui pendlar mellan Umeå och Robertsfors är han borta från hemmet 13 timmar per dag. Som pensionär hoppas han kunna träffa släkt och vänner oftare.

– Nu i maj blir jag 65 år. Då ska jag sälja bilen och hälsa på vår släkt i Eritrea.