Hoppa till huvudinnehåll

Glädjeyra på brasilianska börsen efter Bolsonaros seger

Socialliberala partiets presidentkandidat Jair Bolsonaro fick som väntat flest röster i andra omgången i presidentvalet i Brasilien – till det brasilianska finanskapitalets stora glädje.

Högerextremisten Jair Bolsonaro blir ny president i Brasilien.
Fabio Rodrigues Pozzebom/Agência Brasil

Under måndagen stod det klart att högerextremisten Jair Bolsonaro från Socialliberala partiet blir president i Brasilien. Med 55,1 procent av rösterna besegrade han Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad i presidentvalets andra omgång i söndags.

Flera affärstidningar rapporterar att Bolsonaros seger orsakat ett glädjerus på den brasilianska börsmarknaden, som steg till de högsta nivåerna på över ett halvår. Den brasilianska eliten kan nu se fram emot mer nyliberal politik, i form av privatiseringar och utförsäljningar av statliga bolag. Även utländska oljebolag väntas belönas med nya exploateringsrättigheter.

– Finansmarknaderna bör reagera mycket positivt på den här nyheten, trots oron över kandidatens påstådda auktoritära tendenser och konservativa moraliska ställning. Vi känner en stark övertygelse om att Bolsonaro kommer att prioritera de finanspolitiska reformer som Brasilien behöver, säger den liberala ekonomen Gustavo Rangel på finanssidan NGI, citerat av den amerikanska finanssidan thestreet.com.

Kort innan valets  andra omgång avslöjades att affärsmän betalat för desinformationskampanjer i sociala medieplattformar som Whatsapp mot vänsterkandidaten Fernando Haddad. Även om Bolsonaro inte varit finanselitens förstaval från början, har han allt mer setts av överklassen som en garant mot varje form av återgång till vänsterpolitik.

Undersökningar visar att Bolsonaro har störst stöd i landets rika områden, och bland höginkomsttagare. Samtidigt har han också vunnit stöd bland många främst frikyrkliga fattiga brasilianer.

Jair Bolsonaros finansiella rådgivare är den USA-utbildade investeraren Paulo Guedes som bland annat arbetat för den nyliberala USA-stödda Pinochet-diktaturen i Chile. Att banden med USA nu kommer att stärkas bekräftas också av Donald Trump, som på Twitter meddelar att han talat med Bolsonaro och kommit överens om ett nära samarbete inom handel, försvarspolitik och ”allting annat”.

För arbetarrörelsen, fackföreningar och vänsterorganisationer väntas det bli hårdare tider. I en video inför valet har Bolsonaro hotat vänsteroppositionella och sagt att de ”antingen får fly eller sitta i fängelse”, att ”de röda banditerna kommer att bli förvisade”, och att en ”rensning, utan motsvarighet i Brasiliens historia” väntar. Tidigare har Bolsonaro öppet hyllat tortyr och Brasiliens forna militärdiktatur.

Arbetarpartiets kandidat Fernando Haddad sa efter valet i ett tal till sina anhängare att de nu har ett ”ansvar att ta rollen som opposition, med det nationens och hela det brasilianska folkets intresse framför allt annat.”