Hoppa till huvudinnehåll

Göteborgsgym blir kvar i kommunal regi

Det har varit en lång kamp men nu står det klart – de populära kommunala gymmen i Göteborg kommer inte att säljas ut. – Det är inte ofta man bjuds på en seger i dagens samhälle, säger Håkan Lundqvist som varit drivande i protesterna mot utförsäljningen.

Överlämning av underskrifterna till Axel Josefson (M) i april förra året. Håkan Lundqvist drog igång protestgruppen, men är noga med att poängtera att det var ett teamwork.
Göteborgare mot utförsäljning av de kommunala gymmen

Det är en glad Håkan Lundqvist som Proletären möter på Kortedala torg. Han och de andra aktivisterna i protestgruppen ”Göteborgare mot utförsäljning av de kommunala gymmen” har precis rott sin fråga i land. De kommunala gymmen, som Alliansen ville sälja ut, blir kvar i offentlig regi.

– Det är inte ofta man bjuds på en seger i dagens samhälle, säger Håkan Lundqvist.

– Och det är en principiellt viktig seger. Det är våra gym. Vi borde ha fler sådana.

Kampen har varit lång – omkring ett och ett halvt år. Men de har inte varit ensamma. 

I april förra året anordnade gruppen ett protestmöte på Gustav Adolfs torg, där de även överlämnade namnlistor med strax över 6.200 underskrifter till kommunstyrelsens dåvarande ordförande Axel Josefson (M). De flesta som skrivit på (cirka 3.800) var gymbesökare och personal, som alla ville ha kvar gymmen i kommunal regi.

Håkan Lundqvist visar listan. Lundbybadet: 577 namn, Angereds Arena: 361 namn, Slottsskogen: 584 namn etcetera.

Själv tränar Håkan Lundqvist på Geråshallen mellan Kortedala och Bergsjön. 

– De kan verkligen träning och fysterapi och är bra på att få in folk. Det är låg tröskel, inga flashiga kläder eller kroppsbyggare. Och det är mycket billigare att träna där än på privata gym. 

Han vill också framhäva gymmens roll som social mötesplats. Något som troligtvis också skulle gå förlorat om privata företag tog över driften.

Artur Szandrowski
Håkan Lundqvist

Efter valet blev det ett rödgrönt styre i Göteborg. Frågan om gymmen bordlades, men i maj togs den upp i den rödgröna tilläggsbudgeten. Efter att i juni månad tagits upp i Idrotts- och föreningsnämnden, där de borgerliga ville utreda frågan ytterligare, blev det, efter en mycket jämn omröstning (6-5) klart att gymmen får vara kvar i kommunal regi.

– Jag hade väl inte tappat hoppet, men det drog ut på tiden, säger Håkan Lundqvist och ler.