Hoppa till huvudinnehåll

Grekiska hamnarbetare blockerade ammunition till Israel

”Mördare, ut ur hamnen”, och ”vi vägrar fläcka våra händer med det palestinska folkets blod”, var budskapet från hamnarbetarna i Pireus som såg till att en container med drygt 20 ton ammunition till Israel fortfarande står kvar i hamnen utanför Aten.

Hamnarbetare i Pireus utanför Aten blockerade containern så att fartyget Marla Bull fick segla mot Israel utan den.
PAME

En container lastad med ammunition till Israels pågående folkmord i Gaza blockerades i torsdags kväll av hamnarbetare i Greklands största hamn Pireus utanför Aten. 

När hamnarbetare i facket ENEDEP fick reda på att en lastbil från Nordmakedonien med 21 ton ammunition var på väg till containerhamnen för vidare transport till Israel gick en kallelse från fackledningen fort ut till medlemmarna. Alla till hamnen nu! var uppmaningen, varpå ett stort gäng arbetskamrater snabbt var på plats och blockerade den aktuella containern när den anlände. 

”Vi har beslutat att inte tillåta transporten av krigsammunition från hamnen i Pireus som kommer att fortsätta folkmordet på det palestinska folket”, skriver ENEDEP i ett uttalande, och konstaterar att hamnarbetarna vägrar ”fläcka våra händer med det palestinska folkets blod”.

ENEDEP:s ordförande Marko Bekris uppmanar också Grekland att stoppa allt samarbete med Israel. 

– Vi kräver att vårt land omedelbart slutar delta i kriget, säger Bekris i ett uttalande.

Blockaden som varade hela natten gjorde att fartyget som skulle tagit den med sig fick segla utan containern, skriver den radikala fackliga fronten Pame på X. Fartyget ifråga är Marla Bull, med flagg från Marshallöarna men som ägs av det israeliska företaget ZIM Integrated Shipping Services, som nu lämnat Grekland på väg mot Ashdod och Haifa i Israel, rapporterar nättidningen Peoples Dispatch.

Aktionen stöddes förutom av ENEDEP av flera andra arbetargrupper och fack som var närvarande i containerhamnen i Pireus som drivs av det kinesiska transportföretaget COSCO. Bland annat metallarbetare och varvsarbetare, skriver det grekiska kommunistpartiet KKE på sin hemsida.

”Mördare, ut ur hamnen”, sprejades på containern medan arbetarna skanderade paroller om att befria Palestina, rapporterar den grekiska statliga tv-kanalen ERT.