Hoppa till huvudinnehåll

”Hälsan först” – italienare strejkar för att stänga fabriker

Strejker från norr till söder i coronakrisens Italien.

Det radikala facket USB kallade till generalstrejk i onsdags. Vårdpersonal som inte kan stanna hemma från jobbet deltog i en symbolisk strejk på en minut.
USB

Det klasskampsorienterade facket USB kallade till generalstrejk i Italien i onsdags. Arbetarnas hälsa måste gå före företagens vinster, säger Cinzia Della Porta från USB:s internationella utskott till Proletären.

– Vi kräver dels att allt ska stängas ner nu utom samhällsviktig verksamhet som sjukvård, livsmedelsproduktion och så vidare. Och de som fortfarande måste gå till jobbet ska få tillräcklig skyddsutrustning, det är vårt andra krav.

Italien är det land i världen med flest döda av coronaviruset, fler än dubbelt så många som i Kina där epidemin bröt ut. Precis som i Spanien har utegångsförbud införts för att stoppa smittan.

– Men regeringen har under press från arbetsgivarna låtit många företag hålla igång sin produktion. Arbetare måste fortfarande åka kollektivt till jobbet, och bland annat sophämtare som går från dörr till dörr saknar skyddsutrustning, säger Cinzia Della Porta.

Privat
Cinzia Della Porta

Onsdagens strejk ignorerades av de stora medierna men hade stor uppslutning i hela landet från norr till söder, berättar hon. Uppemot 70 procent av arbetarna i privata företag strejkade. Dessutom deltog många inom sjukvården i en symbolisk strejk i en minut.

– Det finns stora problem i vårt sjukvårdssystem. Anledningen är de senaste tio årens politik från alla regeringar vi haft, under press från Bryssel. EU har pressat Italien att privatisera och skära ned i välfärden och det här är resultatet. När krisen började fanns 3.000 respiratorer i hela Italien, att jämföra med 28.000 i Tyskland, säger Cinzia Della Porta.

USB, Unione Sindacale di Base, är en del av den klasskampsorienterade internationalen Fackliga Världsfederationen (WFTU). USB organiserar arbetare i alla branscher och har omkring 400.000 medlemmar.