Hoppa till huvudinnehåll

Hamnarbetarförbundets skyddsombud är tillbaka på jobben

– Det finns många akuta frågor att ta tag i, säger hamnarbetaren och skyddsombudet Thomas Höglund. Det är nog viktigt för alla parter att vi kommer igång.

Thomas Höglund, skyddsombud i Hamn-132:an.
Janne Bengtsson

Segern i den utdragna konflikten mot arbetsköparorganisationen Sveriges Hamnar, innebär att Hamnarbetarförbundets skyddsombud nu åter kan göra sitt jobb.

Thomas Höglund är hamnarbetare sedan 40 år. Han sitter i förbundsstyrelsen och förbundets arbetsmiljöutskott och representerar Hamns avdelning 132, med medlemmar längs den norrländska Bottenvikskusten.

Direkt efter avtalet med Sveriges Hamnar tog han upp skyddsarbetet igen, det arbete som legat på is sedan förbundets skyddsombud stängdes av från sina jobb för ett drygt år sedan.

– Formellt sett är vi ännu inte insatta som skyddsombud, men vi kommer att lämna in en lista på de gamla skyddsombuden, och gå efter den. Det tog bara en timme så fick jag en begäran om att komma och inspektera en last med vindkraftsrör i Piteå hamn och hur de ska lossas, säger Thomas Höglund till Proletären. Blir det fel i det jobbet kan någon dö.

Frånvaron av skyddsarbete ledde bland annat till olyckan i Göteborg nyligen, då en arbetare skadades efter samtidigt arbete med truck och kran. Ett arbetssätt som Hamnarbetarförbundets ombud tidigare stoppat.

– När vi inte längre hade något att säga till om, då körde de bara på utan varningssystem, trots att det är så farligt, berättar Thomas Höglund.

– Vi har också dödsolyckan i Oxelösund där man plockat in en extraarbetare helt utan utbildning, och skickat ner honom i ett lastrum där han dog av syrebrist och koloxidförgiftning. Vi har haft flera sådana tillbud, i Sundsvall, i Helsingborg och i hamnar utomlands. Vi har gasutrustning och mätare som ska säkra sådana jobb, men där brast det i kommunikationen. Det är ju förmannens jobb att se till att alla arbetare har den utrustning som krävs.

I Oxelösund var utrustningen dessutom inlåst på hamnbolagets kontor.

– Det pågår en generationsväxling i hamnarna med nya arbetare som ibland inte vet riktigt hur det fungerar. Ju fler riskbedömningar vi kan göra, desto bättre är det. Får vi tio rapporter om något som är dåligt, så är det ju lätt att åtgärda problemen, säger Thomas Höglund.

– Alla nya i branschen förstår nog inte hur farligt jobbet är. Alla har vi varit nära någon gång; vi trycker mycket på det gamla talesättet att ”gå aldrig under hängande last”. Nu när vi kommer igång med skyddsarbetet igen så hamnar allt det här under en fast dagordning, och då kan vi titta extra på det som är farligt. Om det inte händer något på ett eller ett par år är det väldigt lätt att slå sig för bröstet och säga att ”det här går ju jättebra”. Men statistiskt kommer vi ju bara närmare en katastrof. Vi måste se till att vi inte blir lata och struntar i självklarheter som att ha hjälm och skyddskläder.

Nu ska skyddsombuden från Hamnarförbetarförbundet jobba ihop med Transports ombud. Inga problem, tror Thomas Höglund.

– Efter olyckan i Göteborg gick två av Transports skyddsombud över till oss. Och de vill också att vårt huvudskyddsombud ska vara det i hela hamnen, utan att gå med i Transport.