Hoppa till huvudinnehåll

Här stormar de kommunmötet i protest mot sänkta temperaturer för de äldre

Politikerna i Motala ville sänka temperaturen på kommunens äldreboenden och förskolor för att spara pengar. I måndags möttes politikerna av ett 30-tal upprörda Motalabor som med medtagna filtar protesterade mot åtgärden.

– När politikerna möttes av den massiva protesten så backade dom, säger Linda Yngve från RKU Motala, som tog initiativ till aktionen.
Skärmdump/privat

Som lösning på budgetunderskottet i Motala kommun valde politikerna och tjänstemännen att spara pengar genom att sänka inomhustemperaturerna i kommunens lokaler från 23 till 20 grader. Något som drabbar både förskoleverksamhet och äldrevård. Åtgärden väckte protester redan när den föreslogs för en månad sedan.

– Vi vill givetvis värna om de äldre, de ska inte sitta och frysa på sina hem, de kan till exempel ha filtar, sa Kåre Friberg (M), kommunalråd i Motala, till Aftonbladet i slutet av september.

Detta gjorde Linda Yngve, ordförande för Revolutionär Kommunistisk Ungdom (RKU) i Motala, upprörd. För att protestera mot Kåre Fribergs människosyn gick hon, tillsammans med 30 andra personer, in på ett kommunmöte och avbröt diskussionen.

— Vi visste att Kåre Friberg var på plats i lokalen och vi hade därför köpt med oss filtar som vi skulle dela ut. När folk såg vad vi hade med oss utbrast ett skratt i lokalen. Någon som däremot inte skrattade var kommunordförande som blev fruktansvärt arg. ”Lugna er!”, skrek han åt oss. Men vi var lugna hela tiden. Ingen kom till skada.

Hur har responsen från allmänheten varit?

— Alla jag pratat med har tycker det här va ett väldigt bra initiativ. Att vi förde fram vår åsikt på ett vänligt och kul sätt. Men det är ändå viktigt att markera, för det här är verkligen inte okej.

— Jag har själv jobbat inom äldrevården och de äldre fryser redan som det är. Varje dag bäddar vi in dom med filtar och duntäcken men det hjälper inte. Till och med på sommaren kan det vara så att de fryser. Vi måste komma ihåg att dessa människor är gamla och många har problem med värmetillförseln i kroppen.

Se videon från kommunmötet här:

Hur reagerade du när beslutet togs?

— Jag tyckte det va helt sjukt! Det finns andra saker som går att spara in på. När politikerna möttes av den massiva protesten så backade dom. Fast inte fullt ut. Dom kommer fortfarande sänka värmen till 22 grader i kommunens lokaler.