Hoppa till huvudinnehåll

Höj rösten 2019 bjuder på gratiskonserter – och uppmanar till kamp

Under slutet av juli och augusti månad ger sig Matilda Magnusson, Sven Wollter och Nynningen återigen ut på Höj rösten-turné, på totalt 11 platser runt om i Sverige. Proletären hälsade på vid första repet i Göteborg.

Nikke Ström, Bengan Blomgren, Pontus Torstensson, Matilda Magnusson och Tomas Forssell är redo för årets Höj rösten-turné.
Simon Renner/Proletären

Succén från förra året – Höj rösten – med artisterna Matilda Magnusson, Sven Wollter och Nynningen är tillbaka. Med elva turnéstopp hoppas gänget kunna stötta människor i kamp och väcka kamplusta bland ännu fler.

– Hela idén är ju att man inte bara ska aktivera sig när det är valår, säger Tomas Forssell, sångare i Nynningen, när vi frågar varför de åter tänker ge sig ut på vägarna.

– Och så hade vi väldigt kul förra året.

När Proletären träffar visartisten Matilda Magnusson och de Nynningen-medlemmar som ska medverka under årets turné, har de precis samlats för första repet. Den enda som inte är på plats är Sven Wollter, som inte hade möjlighet att vara med på dagens repetition.

Det är ett väl sammansvetsat gäng som laddar för ännu en Höj rösten-turné. Nynningen är aktiva med spelningar året runt och Matilda Magnusson har samarbetat flitigt med bandet.

– Så det känns som vanligt, att träffas så här, säger Pontus Torstensson, som spelar trummor i Nynningen.

– Ja, det var en väldigt fin kemi som uppstod förra året, säger Matilda Magnusson.

Liksom 2018, är turnén arrangerad av Proletären och tidningens chefredaktör, Jenny Tedjeza, kommer att intervjua personer på scen som tagit kamp lokalt. Nikke Ström, basist i Nynningen, påminner om att de lokala inslagen är en lika stor del av programmet som musiken.

– Det är viktigt att spelningarna förankras på platsen, med den kamp som pågår på respektive ställe där folk höjt rösten.

Alla är överens om att förra årets turné var en succé, musikaliskt och politiskt. Tomas Forssell lyfter speciellt fram två minnen.

– I Stockholm hade vi en socialdemokrat, en kommunist, en vänsterpartist och en från syndikalisterna som ställde upp tillsammans på scen för att vittna om vad som sker i samhället. Det var en stark upplevelse. Och i Sollefteå mötte vi de som ockuperar BB:et. Sven framförde en låt på plats så att allt liksom stannade till.

Matilda Magnusson gillar konceptet med att möta folk på konserter utomhus.

– Det är så fint att kunna stå på torgen, det är lättillgängligt och det kostar inget.

Är det någon fråga ni tycker är extra viktig i år?

– Begränsningen av strejkrätten är jävligt allvarlig. Jag hoppas vi får möta folk som tar kamp i denna fråga, säger Tomas Forssell.

Vissa frågor som var aktuella förra året, är minst lika aktuella i år, menar Nikke Ström.

– Jag var på demonstrationen i Karlskoga mot nedläggningen av BB:et. Där är det samma problematik som i Sollefteå.

– Vi kommer till olika ställen där det finns olika problem, det är ju inte bara strejkrätten, påpekar Bengan Blomgren, gitarrist.

Vad hoppas ni att de som kommer till något av turnéstoppen ska få ut av spelningarna?

– En känsla av att det finns hopp. Och en varm känsla av att vi gör det här tillsammans! Och så ska vi ha det trevligt, säger Matilda Magnusson.

Nikke Ström håller med.

– Ja, vi står ju inte bara och gnäller. Det är framförallt glöd och kamplusta!

Årets Höj rösten-premiär hålls i Lysekil den 19 juli, kl 18.00 i Stadsparken. Se hela turnéplanen här.

Det är gratis att gå på Höj rösten-spelningarna, men turnén kostar pengar. Stöd Höj rösten-turnén genom att swisha valfritt belopp till 123 465 0446. Du kan också sätta in pengar på Plusgiro 723750-6. Märk betalningarna med ”Höjrösten2019”.