Hoppa till huvudinnehåll

Hyresbolag stämmer före detta hyresgäster för påstådda skador

Hyresgäster vittnar om att Byggnadsbolaget Curt Lundahl & Co i Bergsjön, Göteborg, pressar hyresgäster på pengar och struntar i underhåll.

Catherine Holt utanför sin gamla bostad på Tycho Brahes gata i Bergsjön.
Alexandra Nylund

När Catherine Holt tillsammans med sin sambo och dotter flyttade ut från Tycho Brahes gata i Bergsjön, Göteborg, fick de flera fakturor på påstådda skador av hyresvärden Byggnadsbolaget Curt Lundahl & Co. Detta trots att inget besiktningsprotokoll finns.

Bolaget har skickat otaliga fakturor som Catherine Holt bestridit med hjälp av en jurist från Hyresgästföreningen (HGF). De har vägrat betala fakturorna och i april kom beskedet att Byggnadsbolaget Curt Lundahl & Co, som äger över 300 lägenheter på Tycho Brahes gatan, stämmer Catherine Holt och hennes sambo i tingsrätten på ett totalbelopp på över 18 000 kronor.

– Det är för att skrämma oss till att betala, säger Catherine Holt. De vill att vi betalar för saker som var trasiga redan när vi flyttade in, och som vi dessutom har bett dem att åtgärda. De vägrade skriva under ett besiktningsprotokoll trots att vi bad dem om det. Lägenheten var i fruktansvärt dåligt skick när vi flyttade in.

Catherine Holt berättar att ventilationen i lägenheten var katastrofal och att de fick tejpa igen ventiler för att inte få cigarettrök från grannarna in i lägenheten.

– Jag ringde och ringde, fick jaga på som en galning för att få det åtgärdat. När det väl kom en hantverkare och kollade på ventilationen konstaterades det att den var trasig i hela huset, inget gick att göra åt den. När vi tog upp det, bland mycket annat, med Byggnadsbolaget blev de hotfulla.

En sak som Byggnadsbolaget nu kräver pengar för är skåpsluckor.

– De saknades på flera ställen när vi flyttade in och efter mycket jagande sattes det upp köksluckor, fast inte på alla ställen där det fattades utan bara några stycken. Efter en vecka ramlade en av köksluckorna ner i huvudet på mig. Ren tur att det var jag och inte min lilla dotter som fick luckan över sig. Efter ett tag ramlade fler ner och nu vill de ha betalt för att det saknas köksluckor. Något vi har bett dem att fixa!

– Alla felanmälningar ska ske muntligt så att det inte finns bevis. Besiktningsprotokoll görs inte vid ut- eller inflytt, något som gör det möjligt för bolaget att kräva fler hyresgäster på pengar för samma fel.

Catherine Holt berättar att hon har varit i kontakt med många andra hyresgäster som vittnar om samma sak. Eftersatt underhåll, hotfulla möten med bolagets förvaltare och fakturor på enorma summor – ofta för normalt slitage.

– De kräver den som flyttar ut på pengar, ofta utan att ens åtgärda slitaget de krävt betalt för, för att sen ändå höja hyran för nästa som flyttar in. De smyghöjer hyrorna på det sättet samtidigt som lägenheternas standard blir allt lägre. Det är satt i system och det är så dem håvar in pengar.

Många av de hyresgäster på Tycho Brahes gata som Catherine Holt varit i kontakt med är rädda och betalar oftast fakturorna utan att bråka – trots att summorna sällan är skäliga.

– Man känner sig liten i sammanhanget och vågar kanske inte bestrida eftersom många inte vet sina rättigheter.

Trots att bolaget kräver henne och hennes sambo på mycket pengar och har tagit ärendet till tingsrätten är hon inte så orolig för egen del.

– Bevisbördan ligger hos Byggnadsbolaget och de har inga bevis eftersom de inte har några besiktningsprotokoll. Rätt ska vara rätt och jag hade gärna betalat om jag var skyldig till någon skada, men det är jag ju inte.

En annan hyresgäst som Proletären talat med vittnar om samma sak som Catherine Holt. Hen vill vara anonym på grund av rädsla för repressalier från Byggnadsbolaget.

– De har inte krävt oss på pengar än men vi befarar att det kommer en saftig faktura när vi ska flytta ut. Förvaltaren påstår nämligen att hela golvet måste bytas och att vi ska stå för nästan hela summan av bytet, men när jag själv kontaktat en hantverkare fick jag veta att det går att laga för ett uppskattat pris på runt 2 000 kronor.

Byggnadsbolaget Curt Lundahl & Co har tidigare varit i blåsväder efter att de anklagats för att ha valt bort personer av utländsk härkomst som hyresgäster. Efter en granskning gjord av SVT anmäldes bolaget till Diskrimineringsombudsmannen som dock avslutade ärendet efter att bolaget gjort ändringar i sitt intresseanmälansformulär och sin uthyrningspolicy.

Catherine Holt uppmanar nu andra hyresgäster hos bolaget att vägra betala oskäliga fakturor från bolaget, gå med i Hyresgästföreningen för att få juridisk hjälp samt att ta reda på sina rättigheter. Hon hoppas på att detta kan bli en kollektiv kamp mot hur bolaget pressar hyresgäster på pengar.

– Det är en principsak för mig nu, jag ger mig inte. Det är lite som David mot Goliat och jag hjälper gärna andra som är i samma situation.