Hoppa till huvudinnehåll

IF Metalls ledning vill Lasförhandla utan LO – kritiseras av medlemmar

IF Metalls ordförande Marie Nilsson och avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä öppnar för att själva förhandla med Svenskt Näringsliv och PTK om Las - utan LO.

Martina Gahlin, vice ordförande för Metalls Stockholmsavdelning och Dennis Källerfors, klubbordförande på verkstadsföretaget System 3R.
Montage: Proletären

IF Metalls förbundsordförande, Marie Nilsson, öppnar upp för fortsatta Lassamtal och utesluter inte att IF Metall kan ansluta sig till Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse – som LO enhälligt sagt nej till – som grund till en ny lagstiftning.

Men först ska frågan diskuteras med medlemmarna, säger Marie Nilsson till Sveriges Radio.

– Metall kan ju inte närma sig utan att LO går med på det riktigt. Men det krävs fler ställningstaganden, från våra klubbar och avdelningar runt om i landet, för att Metall inte ska kunna gå vidare med saker som inte LO heller tycker de ska gå vidare med, säger mätteknikern Dennis Källerfors, klubbordförande på verkstadsföretaget System 3R i Stockholm.

Proletären har även pratat med Martina Gahlin, i grunden lagerarbetare och vice ordförande i IF Metalls avdelningsstyrelse i Stockholm.

– Jag kan inte uttala mig för hur mitt förbund agerar, det får stå för dem. Men jag håller med Marie om att de måste snacka med oss medlemmar om vad vi vill. Jag gillar inte att PTK är så nära att gå med på avtalsförslaget.

Kan IF Metall närma sig Svenskt Näringslivs och PTK:s överenskommelse utan LO?

– Det vet jag faktiskt inte. Jag hoppas att det inte är så, LO måste stå tillsammans som ett kollektiv. För vad arbetsgivarna vill är att slå in kilar mellan oss så att vi splittras, då är vi inte lika starka.

– Jag tycker det är bra med de strandade förhandlingarna, att vi står emot och säger nej. Det var ju snack om att LO ville skriva in förhandlingarna i huvudavtalet ändå, fast de inte hade majoriteten av förbunden med sig, och det är bra att de inte gjorde det.

Dennis Källerfors har tillsammans med arbetskamrater en kampanj på sin arbetsplats, med diskussioner och flygblad för att informera om vad försämringarna i anställningstryggheten skulle innebära. 

– Det är en ganska komplicerad situation att ha förhandlingar just nu som det är. Metall klagar ju först och främst på att det hänger ett politiskt hot från riksdagen över det hela. Men förhandlingar hade varit felaktiga i sig, även utan det politiska hotet, säger Dennis Källerfors.

– Jag träffar medlemmar och anställda varje dag och jag tror inte jag har träffat någon som tycker det här är en bra ide, säger Martina Gahlin.