Debatt: Ifrågasätt den antipalestinska retoriken!
DEBATT. Palestinier och nyheter från Gaza ifrågasätts och misstänkliggörs samtidigt som svenska universitetsanställda sprider desinformation på sociala medier. Hyckleri, menar debattören.
Detta är en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna.
Vårt samhälle bygger på att vi måste ta ställning till vad som är rätt och fel, men vissa frågor verkar vara mer sanktionerade än andra. Jag ser idag hur en grupps rätt till motstånd välkomnas, medan andras rätt till självförsvar och möjlighet att beskriva sin verklighet ständigt ifrågasätts.
Jag syftar på Palestina- och Ukrainafrågan. Vad gäller Ukraina finns inte något tvivel om var svenska staten, media och större delen av samhället ställer sig. Palestinier möts däremot av enormt motstånd, anklagelser samt oändliga frågor där de ska bevisa att de inte ljuger eller överdriver sitt elände.
Fakta verkar inte spela någon roll; man kan anklagas för att vara radikal, antisemit eller terrorsympatisör. Allt detta sker trots att Palestina genomgått 75 år av kolonialism. Även FN erkänner att palestinierna som drevs från sina hem både har rätt till ett eget land och att återvända till samma hem de drevs från.
Dessa är tydliga fakta, ändå erkänns inte det. Palestinier som vill visa sin åsikt måste alltid bevisa och argumentera för sin sak, när det i själva verket borde diskuteras realistiskt hur vi kan rätta till 75 år av orättvisa.
Ett exempel är när en docent på Stockholms universitet, Malin Roitman, kommenterade en bild med en palestinsk man som höll ett spädbarn i famnen. Flickan hade avlidit i Gaza och kommentaren som Malin skrev var ”Landet där män leker med dockor”.
En docent på en av landets främsta akademiska institutioner uttrycker sig på detta sätt öppet om ett folk som genomlider folkmord, utan någon tillsägelse någonstans ifrån. Trots att jag och flera andra skrev till Stockholms universitet, svarade de med samma mall till samtliga följande:
”Stockholms universitet är både ett lärosäte och en svensk myndighet. Precis som alla medborgare har anställda vid universitetet en omfattande privat yttrandefrihet. Universitetet står inte bakom allt som anställda uttrycker.”
Jag påpekade i ett svar att Malin Roitman spridit falska nyheter från ”Radio Genoa”. En källa som är främlingsfientlig mot folkgrupper som araber och religiösa samhörigheter som muslimer. Denna ”källa” är granskad och bevisad som spridare av falska nyheter av European digital media observatory, ett EU-finansierat akademiskt projekt som ägnar sig att granska falska nyheter från tvivelaktiga källor.
Jag ställde frågan hur man kan bortse från detta i en akademisk institution som har akademiska värderingar och värdegrunder. Jag påpekade faran som finns i att en person öppet väljer att visa hat mot en folkgrupp som utsätts för folkmord. I vilket annat sammanhang hade detta varit acceptabelt?
Mina frågor till Stockholms universitet fick inga svar. Jag kom även i kontakt med fakultetens rektor, och inget svar där heller. Till slut bestämde jag mig för att skriva en insändare istället för att belysa denna händelse. Sådan antipalestinsk retorik måste ifrågasättas, upplysas och kritiseras.
Jasser
Fotnot: Malin Roitman har senare raderat sitt inlägg på X.