– De under 23 ska ha en rejält lägre lön, minst hälften av vad en vuxen tjänar.
Så formulerade Jan Björklund sitt och Folkpartiets utspel i SVT:s morgonsoffa, det senaste av många där högern använder ungdomsarbetslösheten som svepskäl för att attackera arbetarklassens villkor.
Enligt Jan Björklund ska ungdomar genom ett lärlingssystem konkurrera med lägre löner för att få in en fot på arbetsmarknaden.
Under en bussturné om de ungas villkor bekräftade statsminister Fredrik Reinfeldt att kravet ska skrivas in i allianspartiernas gemensama valmanifest.
Tongångarna känns igen. De senaste veckorna har Centerns ungdomsförbund, CUF, fått stor uppmärksamhet med sin kampanj ”Arbetsmarknaden ÄR ett jävla skämt”. Med slagord som ”fuck facket forever” försöker CUF:arna än en gång profilera sig som det mest arbetarfientliga av de borgerliga ungdomsförbunden.
Budskapet är kort sammanfattat att facket ska ”individanpassas” och att fler jobb ska skapas genom sänkta löner.
Möjligen är det därför Björklund kommer med sitt utspel just nu, för att rida fram på den uppmärksamhet ungcenterns arbetarfientlighet har fått.
William Frejd är förbundssekreterare för Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU. Han och ungkommunisterna har inte mycket till övers för högerns ständiga attacker mot arbetsvillkoren för unga.
– Det är ovärdigt både unga och gamla att leva på sådana villkor som högern vill tvinga på oss, säger William Frejd.
Han påpekar att det inte är ett problem att ungdomar skulle ha det för bra på arbetsmarknaden idag, och hänvisar till SVT:s granskning McDonalds, som avslöjade hur unga luras på löner och andra rättigheter.
– Idag hetsas vi att jobba allt hårdare, då är det fel att staten ska gå in och försämra arbetsvillkoren.
William Frejd påpekar att fler jobb inte skapas automatiskt för att lönekostnaderna blir lägre. Borgarregeringen har redan sänkt arbetsgivaravgifterna för de företagare som anställer unga. Risken är att de bara blir en rotation på arbetslösheten, från ung till gammal.
– Det här är en attack mot hela arbetarklassen, går högerns förslag igenom försämrar det arbetsmarknaden för alla, påminner William Frejd.
• Hur vill RKU då komma till rätta med ungdomsarbetslösheten?
– I offentlig sektor behövs det anställas fler samtidigt som unga går utan jobb. Skapa jobben där behoven finns, avslutar William Frejd.
Wictor Johansson
Proletären nr 21, 2010