Inspiration från Umeå - Spårvägare för Las
På Göteborgs Spårvägar försöker Kommunisternas partiförening skaka liv i frågan om Las genom en namnlista. ”Vi behöver samla stöd underifrån”, säger Daniel Tano till Proletären.
På spårvägen i Göteborg samlas det in namn till stöd för ett liknande uttalande som bussförarna i Umeå antagit.
– Vi har inga illusioner om att byta ut Kommunals ledning, det skulle inte innebära någon förändring. Vi behöver samla ett stort stöd underifrån för att tvinga dem att ändra sig i frågan, säger Daniel Tano från Kommunisternas partiförening på Göteborgs Spårvägar.
Just nu förhandlas det löner på arbetsplatsen så det är mest lönefrågan som diskuteras och missnöjet mot de individuella lönerna. Frågan om Las-överenskommelsen är ganska sval på arbetsplatsen just nu, men Daniel Tano hoppas att de kan väcka den till liv om de tar upp den på rätt sätt.
På spårvägen är frågan om saklig grund den mest relevanta, ändringarna skulle innebära att det blir lättare att avskeda arbetare som anses problematiska. Tidigare har både företaget och facket riktat in sig på enskilda fackligt aktiva som drivit frågor på arbetsplatsen underifrån. Bland annat har Kommunal uteslutit förtroendevalda och fråntagit skyddsombud sina fackliga uppdrag.
Fackligt förtroendevalda kommer fortfarande vara skyddade av förtroendemannalagen men Kommunisternas arbetsplatsförening är rädda för att det kommer försvåra deras arbete.
– Det finns risk för en ökad centralisering av organisationen på arbetsplatsen, säger Daniel Tano. Det skulle försvåra den spontana arbetarkampen och allt motstånd kommer fållas in ännu mer inom LO-facket.
Daniel Tano arbetar på tekniksidan med bland annat reparationer av spårvagnar. Det innebär kroppsarbete, och ett uppluckrat anställningsskydd blir en risk för de äldre som kan ha svårt att hänga med om tempot skruvas upp.
Han menar att de flesta, även de yngre, på arbetsplatsen vet att riskerna för arbetsrelaterade skador ökar när de blir äldre och de flesta som pensionerar sig har fysiska besvär. Därför är det viktigt för alla med turordningsregler och saklig grund för uppsägning.
Coronarestriktionerna innebär vissa fysiska problem med att samla namnen. De får inte samlas hur de vill och kan inte kalla till öppna möten för arbetskamraterna. De kan inte stå och vänta vid en dörr utan får gå mer från person till person.
– Vi kan inte bara gå in till folk när de käkar lunch och be dem skriva på som vi skulle gjort annars.
De ska även rikta in sig på att försöka få kontaktombud och andra förtroendevalda att skriva på och på det sättet försöka få avdelningen Väst att skriva på.
– Vi i partiföreningen står inte särskilt högt i kurs hos avdelningen, men det kanske går, avslutar Daniel Tano.