Hoppa till huvudinnehåll

Intervju: Mannen som kastade skor på Bush: ”Allting blev värre efter invasionen”

För 15 år sedan tog Muntadhar al-Zaidi av sig skorna och kastade dem mot George W Bush som hämnd för de miljontals människor den dåvarande presidenten har på sitt samvete. Om han ångrar sig? ”Verkligen inte”, säger han till Proletären.

Muntadhar al-Zaidi kastade sina skor på George Bush under en presskonferens i Bagdad 2008.
White House video / Privat

Den 14 december 2008 reste sig journalisten Muntadhar al-Zaidi från sin stol på presskonferensen i premiärministerpalatset i Bagdad.

– Detta är en kyss farväl från det irakiska folket, din hund! ropade han och kastade sin ena sko mot USA:s dåvarande president George W Bush som var på besök och föremål för presskonferensen tillsammans med sin irakiska kollega Nouri al-Maliki. Bush duckade.

– Denna är från änkorna och de föräldralösa barnen och alla som dött i Irak! sade han när följde upp med sin andra sko.

Muntadhar al-Zaidi blev gripen, misshandlad och bortförd av palatsets vakter. Polisen höll honom fängslad i tre dagar innan han ställdes inför domstol och dömdes till nio månaders fängelse.

Ångrar du någonting?

– Nej, verkligen inte, säger Muntahdar al-Zaidi när Proletären ringer upp honom 15 år efter händelsen.

Efter händelsen blev al-Zaidi något av en hjälte, och är idag en kändis med hundratusentals följare på sociala medier. Han arbetar fortfarande som journalist och bor kvar i Bagdad.

Han berättar att han fortfarande blir stoppad på gatan av folk som vill prata med honom om presskonferensen och skokastningen 2008.

– Alla är positiva, alla håller med om att det jag gjorde var rätt. De som tyckte det var fel är sådana som var och är amerikanska medlöpare.

I år är det 20 år sedan USA invaderade Irak i mars 2003. Invasionen och övertagandet av Bagdad gick fort. På lite mer än en månad var operationen avslutad, men ockupationen och kriget fortsatte officiellt fram till 2011.

Sedan dess har den amerikanska armén haft fortsatt närvaro i landet.

Under kriget beräknas en miljon irakier ha mist livet, hundratusentals hem förstördes och miljontals människor tvingades fly landet.

– Sedan invasionen har allting blivit successivt värre och värre. Det är de korrupta som styr Irak, det byggs inga skolor eller någonting. Livet är mycket dåligt och det finns många aktiva miliser som ligger i konflikt, säger Muntadhar al-Zaidi.

Han säger att enligt irakierna är det USA som bär skulden.

– Vi anser att den huvudsakliga orsaken till läget i Irak idag är USA:s krig och alla korrupta politiker som kom fram och fick makt efter invasionen.

Hur är synen på Bush?

– Samma. Folk är missnöjda med att han inte blivit åtalad, en miljon dödade irakier!

Kan Irak återhämta sig? Det tror i alla fall Muntahdar al-Zaidi.

– Om vi slutar förlita oss på religiösa politiker och nationalistiska partier.

50 mil väster om Irak pågår ett annat förödande krig. Israel invasion av Gaza har hittills kostat över 20.000 människor livet, varav hälften är barn.

Solidariteten med Palestina har varit stark världen över, framför allt i arabvärlden. Trots irakiernas egna umbäranden är solidariteten med Gazas folk stark i Irak, säger al-Zaidi.

Hur är synen på Israel i Irak?

– De flesta är emot Israel och det är inte bara på grund av kriget och ockupationen av Palestina. Det är också för att det är en religiös stat, och då handlar det inte om att den är just judisk. I Irak vill vi se sekulära stater, vi har lärt oss hur mycket religion kan förstöra ett land.