Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Israel skyller sin terror på offren – backas upp av USA

Netanyahus egen spin doctor twittrade om hur Israel bombat en ”Hamasbas” på sjukhuset där närmare 500 människor dödades igår, men tog ner tweeten när Israel gick ut med en annan version.

USA:s president Biden backade upp Israels påstående under onsdagen när han besökte Tel Aviv och gav sitt stöd till Israels premiärminister Netanyahu.
Avi Ohayon / Israeli Government Press Office

Det är ett av de värsta terrordåden i modern historia som Israel nu försöker skylla på offren själva. Igår kväll bombades al-Ahli-sjukhuset i Gaza och minst 471 människor dödades, enligt Gazas hälsoministerium. 

Många av offren hade tagit sin tillflykt till sjukhuset för att skydda sig mot Israels ständigt pågående bombningar av det fullständigt belägrade Gaza, men dog vid sjukhuset – som Israel bombade första gången redan i lördags. Dagen innan hade Israel uppmanat 20 sjukhus i norra Gaza att evakuera i samband med den folkfördrivning av en miljon människor som Israel genomför i Gaza.

Dådet har mötts av avsky i arabvärlden, och fördömts av statsledare i hela världen. Därför påstår Israel nu – efter att redan ha bombat ihjäl fler än 3.000 människor i Gaza de senaste elva dagarna – att det den här gången inte är de som är skyldiga. 

Enligt terrorstaten själv skulle det istället varit en av motståndsorganisationen Islamiska Jihads egna raketer som av misstag slog ner vid sjukhuset. En version som fick stöd av USA:s president Joe Biden när han idag landade i Tel Aviv för att ge Israel USA:s stöd i kriget mot Gaza.

– Baserat på vad jag sett, verkar det som om det var gjort av det andra laget, inte av er, sade Biden utan att gå närmare in på vad han ”sett”.

Israels och Bidens version går emot en av de tidiga reaktionerna på bombningen inifrån den israeliska regeringen. Premiärminister Benjamin Netanyahus personliga spin doctor, influensern Hananya Naftali, twittrade då: ”EXTRA: Israeliskt flygvapen träffade en terroristbas för Hamas inne i ett sjukhus i Gaza. Ett stort antal terrorister är döda. Det är hjärtekrossande att Hamas skjuter raketer från sjukhus och skolor, och använder civila som mänskliga sköldar.”

X/Hananya Naftali
Naftalis tweet togs snart ner igen.

Men uppenbarligen fanns det andra i och runt regeringen som insåg att det här var ett för grovt brott att ta på sig ansvaret för, och Naftali raderade tweeten.

Det är första gången en amerikansk president besöker Israel när landet är i krig, vilket Netanyahu underströk på presskonferensen. Det var planerat att Biden också skulle åka till Jordanien och träffa Jordaniens kung Abdullah, Palestinas president Mahmud Abbas och Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi, men Jordanien nobbade besöket efter attacken på al-Ahli-sjukhuset. 

I FN:s säkerhetsråd använde USA sitt veto idag för att stoppa en resolution som fördömer Hamas attacker på Israel och allt våld mot civila, och som kräver att det måste in humanitär hjälp i Gaza. Så blev det ännu tydligare: Biden och USA står med terrorstaten Israel i vått och torrt.