Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Israels statsterrorism hotar hela Mellanöstern

Hur ska vi kunna mäkla fred när den ena parten mördar den andra partens förhandlare? Frågan från Qatars regering efter Israels senaste terrorattacker, som riskerar sätta hela regionen i brand, är högst befogad.

Hamas Ismail Hanyia tillsammans med Irans högste ledare ayatolla Khamenei.
Press TV

Det var efter mordet på Hamas högsta politiska ledare Ismail Haniya i Teheran på onsdagsmorgonen som Qatars ledare Al Thani kommenterade Israels uppenbara motstånd mot en vapenvila i Gaza. 

”Politiska mord och fortsatta attacker på civila i Gaza medan samtal fortsätter får oss att fråga, hur kan medling lyckas när den ena parten mördar den andra partens förhandlare? Fred behöver seriösa partners och ett globalt ställningstagande mot avsaknad av respekt för människoliv”, skrev Al Thani på X.

Förutom självfallet Iran har Qatar, liksom bland annat Kina och Ryssland, fördömt mordet på Haniya – som med all önskvärd tydlighet visar att det sista Netanyahu och Israel vill ha är fred. 

Terrorstatens uppbackare i USA och EU däremot har bara manat till återhållsamhet och avspänning. USA:s utrikesminister Antony Blinken påstår att USA inte var informerade på förhand om Israels planer, vilket antingen är lögn eller visar att USA trots det enorma militära stödet till Israel inte har kontroll över sin spjutspets i regionen. 

Sveriges utrikesminister Tobias Billström fördömde inte heller Israels statsterror och dess uppenbara brott mot Irans territoriella integritet.

– Jag tycker det är angeläget och viktigt att understryka att Mellanöstern får inte lov att övergå i en situation där det här kriget sprider sig över alla gränser, för det skulle vara mycket, mycket problematiskt för världen om så blev fallet, sade Billström till Ekot.

Flosklerna från utrikesministern till trots är det mycket riktigt ett väldigt allvarligt läge som Israels ledning med premiärminister Netanyahu i spetsen försatt hela regionen i. 

Israels räd mot Haniya, när han var på besök i Irans huvudstad i samband med att Irans nya president Masoud Pezeshkian svors in, riskerar inte bara förlänga Israels pågående folkmord i Gaza. Irans säkerhetstjänst har tappat ansiktet i och med att man misslyckats med att försvara en hög politisk gäst i sin egen huvudstad, och enligt New York Times har Irans högste ledare ayatolla Khamenei redan beordrat en motattack på Israel som svar.

Förmodligen kommer det också bli ett skarpare svar än i april då Iran skickade drönare och robotar mot Israel, varav de allra flesta sköts ner, efter att Israel attackerat Irans ambassad i Syrien och dödat flera höga generaler i det iranska revolutionsgardet.

Den här gången kom Israels attack i Teheran bara timmar efter att Hizbollahledaren Fuad Shukr dödats i en liknande räd i Libanons huvudstad Beirut, där Israel ännu en gång visade upp sin totala nonchalans inför internationell rätt. Förutom Shukr dödades två barn i den israeliska attacken i Beirut.

Sedan dess har Israel dessutom gått ut med att man har bevis för att Hamas militära ledare Mohammed Deif ska ha dödats i Gaza någon gång förra månaden.

– Det är ingen tvekan om att det varit ett bra dygn för Israel, sade statsvetaren och Israelvännen Anders Persson till SR:s Studio Ett på onsdagen.

Mellanösternexperten Bitte Hammargren från Utrikespolitiska institutet kom med en rimligare observation i SVT:s Aktuellt på kvällen, när hon påpekade att Israel uppenbarligen är kapabla att utföra de här attackerna på motståndsledare i Beirut och Teheran med stor precision – även om de dödar civila även där – medan de i Gaza ”lägger hela bostadsområden i ruiner och gör livet outhärdligt för hundratusentals civila”.

Vilket ”en del menar” ger stöd åt Sydafrikas anklagelser i den internationella domstolen i Haag om att Israels krig i Gaza syftar till folkmord, fortsatte Hammargren. 

Ismail Haniya gick med i Hamas i slutet av 1980-talet i samband med den första intifadan. Efter att ha varit Hamas ledare i Gaza var han ledare för Hamas politbyrå sedan 2017. Född i ett flyktingläger i Gaza har han de senaste åren verkat främst från Qatar, och de senaste månaderna förhandlat om ett eldupphör i Gaza. 

Efter valet 2006 var han också Palestinska myndighetens premiärminister några månader. Då skrev han ett brev, som den israeliska tidningen Haaretz tagit del av, till USA:s dåvarande president George W Bush och efterfrågade direkta förhandlingar med den valda palestinska regeringen. 

I utbyte erbjöd Haniya USA en långsiktig vapenvila med Israel och ett accepterande av en palestinsk stat inom 1967 års gränser. Han uppmanade till ett slut på den internationella bojkotten, som annars skulle ”uppmuntra till våld och kaos”. 

USA svarade aldrig och fortsatte bojkotta den valda palestinska regeringen. 2018 terrorstämplade USA Haniya.

Den indiske historikern och författaren Vijay Prashad ger de långa dragen när han på Facebook berättar historien om hur Ismail Hanyias föräldrar kommer från al–Majd, som idag är den israeliska staden Ashkelon strax norr om Gazaremsan.

Israels militära operation som ledde till fördrivningen av palestinierna från al-Majd, i samband med staten Israels bildande 1948, hette Operation Yoav. En av de israeliska soldaterna döpte tio år senare sin son till Yoav, och idag är han Israels försvarsminister Yoav Gallant. 

Samma Yoav Gallant som igår auktoriserade mordet på de ursprungliga flyktingarnas son, Ismail Haniya.

Israel har också dödat fler än hundra av Haniyas nära släktingar de senaste månaderna. Man kan förstå att ”en del” ser att det är ett folkmord som Israel genomför på palestinierna. Och med Israels mord på Haniya själv i Iran är risken större än någonsin att kriget i Gaza sprider sig till hela regionen.